poniedziałek, 5 grudnia 2011

Ryba w musztardzie

Kolejna potrawa, która od wielu już lat króluje na naszym Wigilijnym stole:)
Rybka w musztardzie:)
Składniki:
  • filet z mintaja - 8 sztuk
  • wywar warzywny - 500 militrów
  • musztarda stołowa słoik - 1 sztuka
  • musztarda sarepska - 2 ztuki
  • bułka tarta- 1 szklanka
  • jajko - 3 sztuki
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie:

Filety solimy - odstawiamy na kilkanaście minut.
Panierujemy w jajku i bułce - smażymy na patelni z obu stron na rumiano.
Piekarnik nastawiamy na 180*C
Przekładamy usmażone filety do naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
Podgrzewamy wywar, dodajemy musztardę, możemy ewentualnie doprawić pieprzem i/lub solą
. Gotujemy do momentu aż nam się zredukuje i będzie gęsty.
Zalewamy gotowym sosem filety, które wcześniej włożyliśmy do naczynia żaroodpornego.
Zapiekamy bez przykrycia na dolnej półce piekarnika, 
tryb góra dół do momentu aż na wierzchu utworzy nam się skorupa.

4 komentarze:

  1. Fajny sposób na nowe oblicze rybki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem jak smakuje taka musztardowa rybka. Nigdy nie próbowałam takiej kombinacji, a wygląda całkiem całkiem fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mój mąż nie przepada za rybami, a tą się zajada;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nietypowa, smaczna ryba :D

    OdpowiedzUsuń