piątek, 30 marca 2012

Pieczarka makaronem w sosie serowym nadziana.

Pieczarkowo u mnie  się zrobiło, ale ja już tak mam, jak szaleć to na całego. Czyli kolejna "faza" na jeden składnik. W tym tygodniu były to pieczarki, tym razem coś na przekąskę, coś na poprawę humoru - mnie poprawił się :) O tak, tego mi trzeba było;)
Składniki:
  • Pieczarki (duże) - 6 sztuk
  • sól - 1 łyżeczka
  • makaron(u mnie kolorowy z biedronki) - garść
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżka
  • kiełbasa śląska( lub inna do smażenia) - 1 sztuka
  • olej - 1 łyżka (do smażenia kiełbasy)
  • Pietruszka - 1/2 pęczka(opcjonalnie)

  • Sos Serowy:
  • żółty sterty ser - 120 gram
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana 22% lub 18% - szklanka





Wykonanie:

 Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180*C. Gdy piekarnik się nagrzewa.... pieczarki obieramy, usuwamy trzonki, kapelusze solimy i pieprzymy. Gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu minus 2 minuty;) Makaron ma pozostać al dente. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni.
Na blaszkę do ciasta dajemy masło i układamy kapelusze pieczarek, wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
Robimy sos serowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i do gotującej dodajemy starty żółty ser. Gotujemy chwile aby ser się rozpuścił a sos zgęstniał. Makaron przekładamy do sosu, mieszamy aby cały pokrył się sosem. Układamy makaron na podpieczonych pieczarkach, kostki kiełbasy nakładamy na makaronie - podpiekamy całość 10 minut. Po wyciągnięciu danie pieczarki możemy dodatkowo obsypać posiekaną natką pietruszki. Ja lubię pietruszkę więc ją wsadzam gdzie tylko mogę, Wy możecie użyć zieleniny jaką lubicie (bazylię, oregano)lub po prostu podać w takiej formie.
Smacznego:-)








3 komentarze:

  1. no co za uczta, dla oka ale pewnie i dla żółądka ;P
    pozdrawiam!
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    polecam

    OdpowiedzUsuń