środa, 25 lipca 2012

Chleb w jajku smażony

Chleb w jajku, to moje smaki z dzieciństwa. Uwielbiałam go jeśc szczególnie na śniadanie, ale kolacja też była niezła z jego udziałem:) Przepis prosty, w tamtych czasach zbawienny. Dzisiaj moja córka także uwielbia chleb w jajku, więc piekę jej gdy tylko o niego poprosi. Czasem zdarzy się, że sama sobie upichci, próbowałam, smacznie jej wychodzi, tylko kuchnia ciężko to znosi;)
Składniki:
  • chleb ( jaki lubicie) - 4 kromki
  • jajko - 1 sztuka
  • mleko - 3 łyżki ( opcjonalnie)
  • sól - szczypta
  • olej - 2 łyżki
Wykonanie:
Jajka rozbijamy ( na talerzu głębokim) rozkłócamy, dodajemy mleko (opcjonalnie, dodaję, gdy potrzebuję troszkę więcej masy jajecznej) Solimy.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, w tym czasie kromki chleba maczamy z obu stron w jajku i przekładamy na gorącą patelnię. Smażymy kilka minut, do momentu aż kromki chleba się zarumienią.