wtorek, 3 lipca 2012

Kebab w cieście

Ostatnio córka zabrała nas do Tureckiej knajpki i nawet zafundowała kebaba;-). Byłam mile zaskoczona smakiem. Tam wcinaliśmy  w bułce, w domu zrobiłam w cieście. Obie wersje skonsumowałam ze smakiem. Bułek nie mogę dostać, czy wiecie gdzie można dostać, a może macie  przepis - chętnie wypróbuje;)

Składniki:
na dwie porcje
  •  Placki tortilli - 2 sztuki
  • filet z udźca indyka - 300 gramów
  • przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
  • pomidor - 2 sztuki
  • cebula - 1 duża lub 2 małe
  • kapusta pekińska - ćwiartka
  • olej - 3 łyżki

Sos czosnkowy:
  • jogurt naturalny - 5 łyżek
  • jogurt grecki - 5 łyżek
  • ocet winny - 1 łyżeczka
  • sol - szczypta
  • pieprz szczypta
  • czosnek - 1ząbek
  • koper świeży - mała garść posiekanego

 Wykonanie:
  1. Filet z udźca myjemy, następnie osuszamy papierkowym ręcznikiem. Usuwamy zbędne błony. Kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski,dodajemy 3 łyżki oleju i przyprawę do gyrosa. Przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut - niech się przegryzie z przyprawą.
  2. W tym czasie przygotowujemy sos: Do małej miski dajemy jogurt naturalny i grecki , ocet winny, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość intensywnie mieszamy. Dodajemy do sosu posiekany koper.
  3. Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię (nie dodajemy już tłuszczu, mięso "dostało" wystarczająco przy marynowaniu) smażymy co jakiś czas mieszając około 10 minut. Kroimy pomidory na mniejsze cząstki, cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry " Rozbieramy" plastry na oddzielne kręgi. 
  4. Kapustę siekamy na paski . Na placki tortilli układamy kapustę, pomidora i cebulę, na to przekładamy usmażone mięso, polewamy sosem czosnkowym zwijamy. Podajemy:)
Smacznego;)