środa, 29 sierpnia 2012

Ciastka francuskie z malinami

Prostota i szybkość wykonania zachęca do zrobienia. Ulubione ciacho francuskie i cudne maliny - połączenie wręcz doskonałe. Proponuje od razu z podwójnej porcji - szybko znikają:)

Składniki:
  • arkusz ciasta francuskiego ok 30x40
  • 300g malin
  • jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do obsypania

Wykonanie:

  • Maliny płuczemy, odsączamy.
  • Ciasto francuskie kroimy na 12 prostokątów.
  • Nacinamy każdy z obu stron na ok cm paski, pozostawiając środek prostokąta ok cm w całości.
  • Na środku prostokąta układamy wzdłuż maliny.
  • Przeplatamy paski raz z prawej, raz z lewej strony, tworząc plecionkę.
  • "Plecionki" przekładamy na papier do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika.
  • Pieczemy ok, 15 minut.
  • Gotowe ciastka obsypujemy cukrem pudrem.

* Ciastka mają kwaskowy smak, ja lubię właśnie takie. Jeśli wolicie na słodko, dodajcie do malin łyżkę cukru.