piątek, 7 września 2012

Krewetki panierowane

Dzisiaj krewetki. Córka ma obsesje na ich puncie, odkąd spróbowała w MC'u zamęczała mnie abym zrobiła podobne. Po prześledzeniu kilkudziesięciu przepisów w necie, książkach, gazecie, doszłam do wniosku, że spróbuje coś po trosze od każdego skubnąć. Z tego "skubania" wyszły krewetki w dwóch panierkach: w bułce tartej, oraz w panierce z chipsów nachos. Wcinane z sosem czosnkowym, zdobyły uznanie mojej pannicy - więc nie było tak źle:)
Składniki:
  • 15 sztuk krewetek tygrysich (u mnie mrożone, oczyszczone nie solone)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 opakowanie chipsów nachos
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
Wykonanie:
  1. Krewetki rozmrażamy, przelewamy zimną wodą pozostawiamy na chwilę na sitku lub durszlaku aby obciekły. 
  2. Czas na przygotowanie  3 głębokich talerzy, do pierwszego wbijamy jaja - rozbełtać, do drugiego wsypujemy bułkę tartą, do trzeciego zmiksowane w rozdrabniaczu razem z mąką chipsy nachos. 
  3. Krewetki przekładamy do naczynia plastikowego, najlepiej takiego, które ma pokrywkę. Skrapiamy krewetki sokiem z cytryny, solimy, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 15-  20 minut. 
  4. Po wyjęciu pojemnika z lodówki, połowę krewetek obtaczamy  w bułce potem w jaju i ponownie w bułce. 
  5. Drugą połowę obtaczamy w nachos, wkłądamy do rozbełtanych jajek  i ponownie nachos. 
  6. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. 
  7. Nie smażymy dłużej, gdyż zrobią się gumowate.
  8. Możemy  podać jako samodzielną przekąskę z ulubionym sosem np czosnkowym, lub dodać jako element sałatki. 

Smacznego;)