piątek, 5 października 2012

Schab w pomidorach

Kolejna wersja podania schabu, tym razem bez panierki, lecz smażony sauté.  Dodatek sosu ze świeżych pomidorów mile mnie zaskoczył. Sos to może za dużo powiedziane, ale pomidory cudownie oblepiają mięso i dodają  wilgoci, oraz aromatu dzięki dodanej do nich pietruszce. Polecam!

Składniki:
(na 1-2 porcje)
  • 2 plastry schabu ( w sumie ok 320g)
  • 3 duże pomidory
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szczypty soli i pieprzu  (do schabu)
  • szczypta pieprzu kolorowego (do pomidorów)
  • szczypta soli (do pomidorów)
Wykonanie:
  1. Zaczynamy od nacięcia  spodniej części pomidora (tej bez szypułki). 
  2. Robimy nożem X, wkładamy do garnka, wyższego od pomidorów.
  3. Zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na kilka minut, potem swobodnie ściągniemy z nich skórkę. 
  4. Przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. 
  5. Kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, przyprawiamy i dusimy kilka minut, pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. 
  6. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną, umytą natkę pietruszki, mieszamy, dusimy jeszcze chwilkę. 
  7. Plastry schabu płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą i pieprzem. (Nie rozbijałam ich) 
  8. Na rozgrzaną patelnię (u mnie grillowa) wlewamy olej, następnie smażymy mięso kilka minut z każdej strony. 
  9. Schab przekładamy na talerz, polewamy sosem. 
  10. Podajemy np. z makaronem.