środa, 14 listopada 2012

Maślaki panierowane

Uwielbiam grzyby;) Teściu będąc na spacerze zebrał  trochę maślaków i podzielił się z Nami;)))))  Mąż chciał jajecznicę ,  sobie zrobiłam w panience;) Każdy z nas cieszył się ulubionym daniem, tyko młoda nie mogła zdecydować co lepsze. Doszła jednak do wniosku, że woli...naleśniki eh...

Składniki:
  • 6 maślaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 3-4 łyżki masła do smażenia



Wykonanie:

  1. Oczyszczamy maślaki miękką szczoteczką z wszelkich zanieczyszczeń. 
  2. Odcinamy ogonki, z kapelusza usuwamy skórę ( jak w pieczarce)
  3. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  5. Smażymy na rozgrzanym maśle, na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. 
  6. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Lubię zjeść takie wieczorem na kolacje, lub do obiadu zamiast mięsa.

Smacznego;)

Ps. Pozdrawiam Pana M;)