czwartek, 18 lipca 2013

Kisiel wiśniowo - cytrynowy

Sezon na wiśnie wciąż trwa, więc korzystam z dobrodziestw natury póki jest taka możliwość. Zrobiłam kisiel, pyszny z cytryną i dodatkiem miodu. Polecam zrobić samodzielnie, nie jest to trudne a wiemy co wcianać będziemy;)


Składniki:
  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • 1/2 cyrtyny
  • 3 łyżki miodu
  • 500ml wody + 1/2 szklanki do rozrobienia mąki
  • 4 (płaskie) łyżeczki mąki ziemniaczanej




Wykonanie:

  1. Wiśnie ( jeśli są wydrylowane to oczywistym jest ich wcześniejesze umycie) wkładamy do garnka.
  2. Następnie  zalewamy wodą, wstawiamy na gaz, po chwili dodajemy sparzoną i pokrojoną w plastry cytrynę oraz miód (dodałam własnej roboty z mlecza). 
  3. Gotujemy około 5-7 minut. 
  4. W 1/2 szklankce zimnej wody rozrabiamy 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, wlewamy do godtujacego się wywaru owocowego. 
  5. Gotujemy chwilę( 2 - 3 minuty) aby zgęstniał. 
  6.  Gotowy kisiel przelwamy do szklanek.
Smacznego!