poniedziałek, 22 lipca 2013

Naleśniki z jagodami

Sezon na jagody trwa. Lubimy je zjadać w jagodziankach, pierogach, a także po prostu ze śmietaną i cukrem. Te ostatnie postanowiłam podać jako farsz do naleśników, smakowały doskonale. Polecam wypróbować!


Składniki:
Ciasto:
  •  2 szklanki  mleka         
  •  1,5 szklanki   mąki pszennej  
  • 1 Jajko    
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego          
  • Sól -  szczypta    
Nadzienie:
  • 2 szklanki jagód
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 300ml śmietany (u mnie 22%)
Smażenie:
  • 9 łyżeczek oleju ( rozmasowuje pędzelkiem sylikonowym)
 Wykonanie:
  1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy całe jajko i intensywnie mieszamy. 
  2. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy ciągle mieszając i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.  
  3. Rozgrzewamy patelnię, na rozgrzaną wlewamy łyżeczkę oleju, rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem. Gdy robimy w ten sposób naleśniki nie tłuste z zewnątrz;) 
  4. Smażymy naleśniki do momentu aż skończy się ciasto.
  5. Jagody przebieramy -  zasypujemy cukrem i dodajemy do nich śmietanę. Ja miałam bardzo gęstą, więc nie było potrzeby ubijania, jeśli jednak macie " lejąca się" dobrze by było ją ubić.
  6. Na gotowe naleśniki kładziemy nadzienie zamykamy na połowę, potem znowu na połowę, powstają trójkąty, możemy dodatkowo obsypać cukrem pudrem, podajemy od razu. 

Smacznego!