niedziela, 29 września 2013

Frittata z papryką

Leniwe śniadanie... Gdy nigdzie się nie śpieszę, gdy mogę dłuższą chwilę poświęcić śniadaniu, takie poranki lubię. Frittatę robiłam kilkakrotnie, lecz z papryką jeszcze nie. Podpowiedź znalazłam TUTAJ smacznie się zapowiadało i takie też było.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/3 zielonej papryki
  • 1 szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
  1. Paprykę kroimy w kostkę, następnie jajka wbijamy do miski, dodajemy przyprawy, intensywnie mieszamy.
  2. Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę masła klarowanego, podsmażamy paprykę do miękkości, zalewamy jajkiem i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem. 
  3. Gdy góra się zetnie frittatę mamy gotową. 
  4. Przekładamy na talerz odwracając frittatę do góry dnem.
  5. Podajemy na ciepło, możemy obsypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.