piątek, 21 listopada 2014

Dżem z dyni i pomarańczy

We wcześniejszych wpisach wspominałam, iż dynia to dla mnie coś co odkrywam, uczę się jej smaku, połączeń, próbuję co chwilę coś z niej wyczarować
Przepis na dżem jest zbiorem kilku wpisów, dlatego nie potrafię przytoczyć, podać jednego źródła. 
Dżem wyszedł aromatyczny, smakował nawet mojemu mężowi, także niewielki sukces kulinarny mamy;)

Składniki:
  • 800 gramów obranej, pokrojonej w grubą kostkę dyni
  • 2 pomarańcze
  • sok z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej 

Wykonanie:
  1. Dynię w garnku zalewamy szklanką wody, gotujemy do miękkości,
  2. W tym czasie wyparzamy pomarańcze i cytrynę przelewając wrzątkiem, ścieramy skórkę z połowy pomarańczy,
  3. Następnie obieramy pomarańcze, usuwając - odcinając w całości białą część skóry, kroimy na mniejsze części,
  4. Gdy mamy dynię miękka dodajemy do niej pomarańczę, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier, plus gałkę mieszamy,
  5. Gdy dynia zaczyna się rozpadać blendujemy całość, gotujemy jeszcze chwilę do uzyskania zadowalającej nas konsystencji,
  6. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem, studzimy.