niedziela, 27 stycznia 2019

Zupa Tajska z kurczakiem

Przepis na zupę tajską otrzymałam od dobrej znajomej. Z biegiem czasu zmodyfikowałam "pod siebie"
Zupa jest smaczna, ostra w smaku (można dawkować ostrość) sycąca. Dla mnie jest to smak do którego wracam często. Zupę jadam sama - moi domownicy oporni na nowości kulinarne ;(
Z tego też powodu trudniej mi wprowadzać nowinki, gdyż gotowanie dla samej siebie plus dodatkowe gary z innym obiadem czasowo trudno to zorganizować/pogodzić... Niestety...
Jednak zupa nie jest potrawą która wymaga sporego nakładu czasu.
Polecam wypróbować



Składniki:

  • 1,5 litra bulionu ( u mnie warzywny)
  • 250 ml mleczka kokosowego ( u mnie w kartoniku 250 ml)
  • mała czerwona papryka
  • pojedyncza całkiem spora pierś z kurczaka
  • 150 gramów pieczarek
  • makaron ryżowy
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty curry (u mnie żółta)
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie kolendra


Wykonanie:

  1. Namaczamy makaron w letniej wodzie
  2. Podgrzewamy bulion,
  3. Kroimy wszystkie składniki: kurczaka paprykę i cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki.
  4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz dodajemy pastę curry, po chwili dorzucamy kurczaka,
  5. Podsmażamy mieszając około 2-3 minuty,
  6. Następnie dodajemy paprykę, pieczarki i cebulę, podsmażamy do zeszklenia się cebuli.
  7. Przekładamy wszystkie składniki do bulionu, 
  8. Makaron odsączamy, rownież wkładamy do bulionu przyprawiamy sosem rybnym, dolewamy mleczko kokosowe. 
  9. Zagotowujemy,
  10. Podajemy, - możemy opcjonalnie posypać kolendrą.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz