wtorek, 5 czerwca 2012

Naleśniki z musem truskawkowym

Mus truskawkowy - jestem od niego uzależniona. Naleśniki z nim , uwielbia moja córka. Prosi o nie bardzo często Potrafi je samodzielnie zrobić, tylko przewracanie na drugą stronę robi mama;)
Naleśniki z musem truskawkowym
 Składniki:
Ciasto:
  • mleko - 2 szklanki         
  • mąka pszenna  - 1 i ½  szklanki
  • cukier waniliowy - 1 łyżka           
  • Jajko - 1 sztuka              
  • sól - 1 szczypta              
Mus truskawkowy:
  • truskawki mrożone albo świeże - 200 gram
  • cukier - 1 łyżka
Bita śmietana:
  • śmietana 30%  - 150 gram
  • cukier  - 1 łyżka
Smażenie:
  • olej lub oliwa - 6 łyżek
 Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia ciasta: 
Do średniej wielkości miski wlewamy mleko, dodajemy jajko. Całość rózgą intensywnie mieszamy. Kolejno ciągle mieszając dodajemy mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.
Gdy ciasto odpoczywa robimy mus: Jeśli mamy świeże truskawki - myjemy je i po umyciu, usuwamy szypułki.(W przypadku mrożonych zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą soki - miksujemy) Wkładamy do melaksera zasypujemy cukrem i miksujemy.
Śmietanę przelewamy do miski, ubijamy mikserem z cukrem.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę tłuszczu i rozprowadzamy pędzelkiem po całej powierzchni. (Jeden naleśnik na jednej łyżeczce tłuszczu) Smażymy cienkie naleśniki z obu stron do momentu zarumienienia się. Jednocześnie podgrzewamy mus.  
Gotowe naleśniki składamy w trójkąty, polewamy musem, dodajemy śmietanę i dekorujemy truskawkami;)
Truskawki 2012