Naleśniki z musem truskawkowym |
Składniki:
Ciasto:
- mleko - 2 szklanki
- mąka pszenna - 1 i ½ szklanki
- cukier waniliowy - 1 łyżka
- Jajko - 1 sztuka
- sól - 1 szczypta
Mus truskawkowy:
- truskawki mrożone albo świeże - 200 gram
- cukier - 1 łyżka
Bita śmietana:
- śmietana 30% - 150 gram
- cukier - 1 łyżka
Smażenie:
- olej lub oliwa - 6 łyżek
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia ciasta:
Do średniej wielkości miski wlewamy mleko, dodajemy jajko. Całość rózgą intensywnie mieszamy. Kolejno ciągle mieszając dodajemy mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.
Gdy ciasto odpoczywa robimy mus: Jeśli mamy świeże truskawki - myjemy je i po umyciu, usuwamy szypułki.(W przypadku mrożonych zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą soki - miksujemy) Wkładamy do melaksera zasypujemy cukrem i miksujemy.
Śmietanę przelewamy do miski, ubijamy mikserem z cukrem.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę tłuszczu i rozprowadzamy pędzelkiem po całej powierzchni. (Jeden naleśnik na jednej łyżeczce tłuszczu) Smażymy cienkie naleśniki z obu stron do momentu zarumienienia się. Jednocześnie podgrzewamy mus.
cudnie słodkie naleśniki!
OdpowiedzUsuńNo nie...... Naleśniki..uwielbiam pod każdą postacią. Szkoda że twój przepis nie znalazł się w konkursie naleśnikowym ale nie oznacza to że nie będzie następnych :) PYCHA :)
OdpowiedzUsuńTakże uwielbiam naleśniki, kombinuje z nimi na wszelkie możliwe i znane mi sposoby;)
UsuńNajbardziej lubię naleśniki z serem i oczywiście odsmażane na patelni z masełkiem a wówczas są chrupiące :) Teraz będę widział kogo powiadomić o konkursie naleśnikowym następnym razem :) miłego dnia życzę :)
Usuń