Kawę Frappe spróbowałam pierwszy raz w Bułgarii na Wakacjach, zakochałam się w tym smaku. Gdy podróżuję staram się poznawać nowe smaki, takie jakich wcześniej nie znałam.
Inspiruje się, próbuję potem odtwarzać w domowych warunkach - z różnym skutkiem ;)
Kawa to jest ten moment w którym udało się - wspomnienia - smak. Polecam spróbować jeśli jeszcze nie piłaś/eś. Przepis również znajdziesz pokazany krok po kroku TUTAJ
Składniki:
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżka cukru,
- 1/3 szklanki zimnej wody,
- 330ml mleka,
- kostki lodu.
- Bita śmietana,
- sos karmelowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Do misy wsypujemy cukier, kawę i wodę - przykrywamy - miksujemy 10s/7obr
- Ściągamy ze ścianek łopatką sylikonową na spód misy kawę.
- Gdy nie macie lidlomixa i podobnego sprzętu możecie wrzucić do melaksera i zmiksować.
- Następnie dodajemy mleko - jeszcze chwilę miksujemy 5s/4obr
- Przelewamy do szklanek w których dodajemy kostki lodu,
- Dekorujemy bitą śmietaną, opcjonalnie ulubiony sos.
Uwielbiam Frappe! Swoje pierwsze frappe cappucino spróbowałam w Grecji i pokochałam smak tej fantastycznej, mrożonej kawy :)
OdpowiedzUsuńE8085
OdpowiedzUsuńen ucuz pubg uc
glucotrust
28A6E
OdpowiedzUsuńhttps://www.pinshop.com.tr/game/pubg-mobile/pubg-mobile-uc
glucotrust
Kawa dla restauracji dostępna w ofercie Miko to starannie wyselekcjonowane mieszanki, które idealnie komponują się z menu restauracyjnym. Firma oferuje kawy, które zadowolą nawet najbardziej wymagających klientów, podnosząc standard obsługi w gastronomii.
OdpowiedzUsuń