niedziela, 2 czerwca 2019

Caffe Frappe - Lidlomix

Kawę  Frappe spróbowałam pierwszy raz w Bułgarii na Wakacjach, zakochałam się w tym smaku. Gdy podróżuję staram się poznawać nowe smaki, takie jakich wcześniej nie znałam.
Inspiruje się, próbuję potem odtwarzać w domowych warunkach - z różnym skutkiem ;)
Kawa to jest ten moment w którym udało się - wspomnienia - smak. Polecam spróbować jeśli jeszcze nie piłaś/eś. Przepis również znajdziesz pokazany krok po kroku TUTAJ


Składniki:
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • 330ml mleka,
  • kostki lodu.
  • Bita śmietana,
  • sos karmelowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Do misy wsypujemy cukier, kawę i wodę -  przykrywamy - miksujemy 10s/7obr
  2. Ściągamy ze ścianek łopatką sylikonową na spód misy kawę.
  3. Gdy nie macie lidlomixa i podobnego sprzętu możecie wrzucić do melaksera i zmiksować.
  4. Następnie dodajemy mleko - jeszcze chwilę miksujemy 5s/4obr
  5. Przelewamy do szklanek w których dodajemy kostki lodu, 
  6. Dekorujemy bitą śmietaną, opcjonalnie ulubiony sos.












4 komentarze:

  1. Uwielbiam Frappe! Swoje pierwsze frappe cappucino spróbowałam w Grecji i pokochałam smak tej fantastycznej, mrożonej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa dla restauracji dostępna w ofercie Miko to starannie wyselekcjonowane mieszanki, które idealnie komponują się z menu restauracyjnym. Firma oferuje kawy, które zadowolą nawet najbardziej wymagających klientów, podnosząc standard obsługi w gastronomii.

    OdpowiedzUsuń