Odkąd posiadam maszynkę do pieczenia chleba dom pachnie wypiekiem domowym. Teraz, rano nie pędzę do piekarni tylko piekę chleb;) Domownicy wcinają namiętnie pieczywo - jeszcze ciepłe - wariaci, a ja przyglądam się i jestem zadowolona z moje nowego nabytku;)
Chleb krojony jeszcze ciepły, wybaczcie nierówności. |
Składniki:
- woda - 330 ml
- jajko - 1 sztuka
- masło - 3 łyżki
- sól - 1 łyżeczka
- mąka pszenna - 4 szklanki
- cukier - 4 łyżki
- mleko w proszku - 2 łyżki
- drożdże instant - 1,5 łyżeczki
Przepis jest z książki która dołączona jest do maszynki.
Wykonanie:
Składniki kolejno, zaczynając od mokrych dodawać do maszynki.
Nastawić na program: Słodkie pieczywo, waga do 900 gram, u mnie skórka średnio wypieczona.
Prościej nie można;)
Chleb przypomina w smaku ciasto, ale nie do końca. Idealny na poranne śniadanko - na słodko z dżemem, kakao lub ciepłym mlekiem. Pychotka;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz