środa, 31 sierpnia 2011

Golonko z indyka

Byłam na zakupach z córka - ostatnie chwile zakupowe przed rozpoczęciem szkoły. Później udało mi się namówić Ją na zakupy w mięsnym. Gdy zobaczyła to golonko, uparła się, aby zrobić dzisiaj na obiad.
No i jak tutaj niejadkowi się oprzeć. 
Kułam żelazo póki gorące i czym prędzej golonka zostały przygotowane na obiad;)
Składniki:
(na dwie porcje)
  • golonko z indyka - 2 sztuki
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • papryka słodka - 2 szczypty
  • olej - łyżka
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180*C
Golonka myjemy, osuszamy. 
Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oleju i wkładamy przyprawione golonka.
Pieczemy około 1,5 godziny, co jakis czas polewając wytapianym tłuszczem:)
Podałam na marchewce z groszkiem, do tego ziemniaki tłuczone lub puree.
Smacznego!