Chyba nie ma w Polsce osoby, która nie zna tak popularnego "kotleta" jakim jest schabowy.
Schab kojarzy nam się zwykle z panierowanym kotletem z ziemniakami i jakimś dodatkiem, najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.
Robiłam kiedyś podobną "wersje schabu", ale ta jakoś bardziej do mnie przemawia.
Kotlet przygotowany w sposób jaki za chwilę zobaczycie według mnie, jest bardzo apetyczny, nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie.
Składniki:
- Schab (plastry) - 2 sztuki
- sól pieprz do smaku - szczypta
- ser żółty (starty) - 2 łyżki
- pomidory cherry - 4 sztuki
- jajka - 2 sztuki
- bułka tarta - szklanka
- olej do smażenia - 2 łyżki
(Kilka plasterków pomidora i trochę sera do dekoracji proponuje zostawić:)
Wykonanie:
Plastry mięsa rozklepujemy na cienkie kotlety, następnie przyprawiamy i panierujemy: bułka -tarta jajko- bułka tarta. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Plastry mięsa rozklepujemy na cienkie kotlety, następnie przyprawiamy i panierujemy: bułka -tarta jajko- bułka tarta. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
W tym czasie kroimy pomidory w plastry.
Gdy mamy podsmażone kotlety na połówce układamy plasterki pomidora - ser i znowu plasterki pomidora, "przykrywamy" drugą połową kotleta.
Podsmażamy jeszcze 3 minuty.
Podsmażamy jeszcze 3 minuty.
Dekorujemy serem i plasterkami pomidorka
Smacznego!
bardzo apetyczna propozycja. choć osobiście podmieniłam bułkę tartą na otręby lub płatki :)
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja wydaje się ciakwa - do nastepnego dodam płatki;)
OdpowiedzUsuńojej, jak innowacyjnie!
OdpowiedzUsuńtaka podeszwa mnie odpowiada!
Taki obiadek to ja rozumiem;)
OdpowiedzUsuń