sobota, 29 października 2011

Pan Nietoperz!

Halloween bez słodkości - nie możliwe!
Nietoperz z ciasta francuskiego "wypchany" makiem - deser gotowy(^^)
Składniki:
  • ciasto francuskie - 1 arkusz
  • masa makowa - 4 łyżki
  • barwnik w płynie - 1 sztuka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • ciepła woda - 1 łyżeczka
Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy nietoperza ( 2 razy) szablon znalazłam gdzieś w internecie:)
Smarujemy oba barwnikiem spożywczym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180*C i pieczemy około 15 minut.
*Dodatkowo ze skrawków pozostałych powycinałam duszki, mniejsze nietoperze i kostki;)
Smarujemy jeden z nietoperzy masą makową ( może być z bakaliami) przykrywamy drugim.
Duszki i kostki malujemy lukrem
( cukier plus woda - dokładnie wymieszać) i możemy nietoperzowi z lukru zrobić oczy i "buźkę"
* Zamiast barwnika możecie po prostu polać wierch nietoperza polewą czekoladową.