wtorek, 22 maja 2012

Babeczki z makiem.

Babeczki  (muffinki) z makiem, dzieło w 90% mojej córki. Bardzo szybkie w wykonaniu i jak za chwilę się przekonacie łatwe w przygotowaniu. My dodałyśmy sporo maku, jeśli wolicie tylko pieguski to dodajcie połowę mniej;)
Składniki:
  • Mąka - 2 szklanki
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Mak - 3/4 szklanki (można mniej)
  • Proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
  • Masło - 120 gram
  • Jajko - 1 sztuka
  • Aromat cytrynowy - 2-3 krople
  • Cukier puder do oprószenia - ok.1/4 szklanki
 Wykonanie:
Moja córka w akcji;)
 Mąkę, cukier, mak i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy aby połączyły się składniki. Roztapiamy masło. Do miski ze składnikami dolewamy mleko, dodajemy roztopione masło - mieszamy, gdy masa się schłodzi dodajemy jajko. Ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Do foremek wkładamy ciasto do 3/4 wysokości. (foremki: średnica 7cm, wysokość 5cm) Wyszło nam 9 babeczek.
Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy 30 minut.
Gotowe obsypujemy cukrem pudrem, lub polać lukrem;) 
Smacznego;)