sobota, 26 maja 2012

Mus truskawkowy na patyku;)

Truskawkowy sezon rozpoczęty, więc  u mnie coś zaczyna się także truskawkowo robić. Córka bardzo lubi ten mus do naleśników na gorąco (przepis niebawem), jednak w ciepły dzień chciałaby coś zimnego. Nie ma to jak dobre serce Matki( (^^,) życzenie stało się faktem..
Daria  dostała mus i oczy jak pięć złoty zrobiła, 
Pytam - nie chcesz? 
córka - mamo żartujesz  - to jest niebo w gębie;)

Mus truskawkowy
Składniki: 

(na 3 porcje)

truskawki - 220 gram
cukier - 1 łyżka


Wykonanie:

Truskawki opłukać zimną wodą. Usunąć szypułki. Wkładamy truskawki do blendera lub rozdrabniacza. Zasypujemy cukrem i miksujemy zawartość na pulpę. 
Następnie masę przelewamy do foremek. Wkładamy do  zamrażalnika na3 godziny lub dłużej. Byle nie krócej niż 3h;)
Truskawki 2012