sobota, 19 maja 2012

Sałatka z wątróbką polana winnym sosem

Sałatka ta, przywołuje same miłe wspomnienia. Pomysł na nią powstał na spotkaniu z wspaniałymi ludźmi, których wprost uwielbiam i wiem, że mogę na nich polegać - zawsze!
Towarzystwo - czyli my;-), rozgadało się na dobre. Zgłodnieliśmy, jedzenie zamówiliśmy i podano nam również sałatkę z wątróbką, ale w sosie śmietanowym. 
W domu spróbowałam odtworzyć to cudeńko.  Metodą prób i błędów powstało coś nowego, ale jednocześnie, ze wspomnieniami  związanego.
Sałatka z wątróbki polana winnym sosem;)
Składniki:
  • wątróbka drobiowa - 220 gram
  • sałata - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • śmietana 22% - 250 mililitrów
  • musztarda - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
  • grzaniec - 120 mililitrów
  • olej - 1 łyżka
 Wykonanie:
Sałatę dokładnie płuczemy. Rwiemy na kawałki, układamy na talerzu (każda porcja sałatki na osobnym talerzu, z tej ilości powstaną nam 2 - 3 porcje)
Pomidora kroimy w plasterki lub ćwiartki - jak lubimy.
Wątróbkę oczyszczamy z błon, płuczemy, (najlepiej zamoczyć na pół godziny w mleku potem wypłukać) kroimy na małe kawałki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy, zalewamy grzańcem, odparowujemy - połowa płynu musi nam się zredukować, dodajemy śmietanę. Zagotowujemy i mamy gotowe. Wątróbkę układamy na salacie, polewamy powstałym sosem. Smacznego! 
*przepis ten był opublikowany w Kropka.tv numer12;)