poniedziałek, 21 maja 2012

Zapiekany makaron z pieczarkami i nie tylko

Zapiekane gniazdka z makaronu z pieczarkami,cebulą i szynką. Całość zalana sosem ze śmietany....
Właściwie to miały być muszle, ale od kilku dni biegam po mieście w poszukiwaniu w/w makaronu . Niestety  okazało się, że moje poszukiwania spełzły na niczym ;(Gdziekolwiek popatrzę wszędzie są gniazdka z makaronu. W smaku bardzo dobre, ale powiem Wam, nie warto kupować gniazdek makaronowych (do tego akurat dania) wystarczy makaron nitki, potem  tylko pozawijać w kokilkach widelcem. Ten po ugotowaniu al dente i tak się rozchodził.  Musiałam łapać i układać na nowo. Być może ja coś źle zrobiłam, człowiek ciągle się  uczy na własnych błędach.  Do tego dania,  (pyszne jest) kupię muszle lub zwykły makaron nitki, który samodzielnie uformuję. Wyjdzie przynajmniej taniej:)

Zapiekane gniazdka z makaronu.
    Składniki na 4 porcje:
  • Gniazdka makaronowe - 4 sztuki
  • pieczarki - 150 gram
  • cebula - 1 sztuka ( duża)
  • szynka lub inna ulubiona - 80 gram
  • masło - 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku - ok 1 łyżeczki
    Sos:
  • Śmietana(u mnie 22%) - 6 łyżek
  • ser żółty starty - 120 gram
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • masło do wysmarowania foremek - ok. 1 łyżki
Makaron zapiekany z pieczarkami - inny sposób podania
Gniazdka z makaronu w kokilce

Wykonanie:
Na początku gotujemy makaron w osolonym wrzątku w/g instrukcji na opakowaniu. Jednak makaron musi być al dente. Odcedzamy.
 Pieczarki oczyszczamy,(jeśli są ładne i świeże pieczarki nie obieram ich) kroimy w plasterki podsmażamy na maśle. Gdy puszczą soki a woda z nich odparuje dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce  i po chwili szynkę, którą kroimy w paski lub kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Nastawiamy piekarnik na 180*C. Do kokilek, lub innych żaroodpornych małych miseczek, wcześniej nasmarowanych wewnątrz masłem, wkładamy gniazdka z makaronu. Do środka nakładamy " farsz" z pieczarek, cebuli i szynki.
 Robimy sos: 
Do miski lub kubka  wkładamy sześć łyżek śmietany, dodajemy do niej jajko, sól i pieprz - intensywnie mieszamy. Gdy śmietana i jajko będą tworzyły "jedność" dodajemy starty żółty ser. Ponowne mieszamy. Zalewamy sosem makaron w kokilkach (około 2 łyżek na porcje wychodzi). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę z trybem termoobieg i pieczemy 15- 20 minut w zależności od mocy piekarnika. Gdy wierzch zacznie się rumienić, a masa się zetnie - gotowe. 
Smacznego;)