wtorek, 12 czerwca 2012

Racuchy z karmelizowanymi truskawkami

Racuchy uwielbiam pod każdą postacią;) Tym razem spróbowałam dodać karmelizowane truskawki w miodzie. W smaku rewelacyjne! Polecam!
 Składniki:
Ciasto:
  • serek waniliowy  - 350 gramów      
  • mleko - 1 szklanka          
  • Jajko - 1 sztuka              
  • cukier (można pominąć;) - 1 łyżka  
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki            
  • mąka - 2 szklanki           
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka  
        
Karmelizowane truskawki:
  • truskawki - 450 gramów      
  • miód - 4 łyżki   

Smażenie:
  • olej - 5 łyżek

Wykonanie:
Mleko łączymy z serkiem waniliowym i jajkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych - mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Odstawiamy, aby odpoczęło. 
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół lub plasterki - jak lubicie. Miód wlewamy do rondelka, podgrzewamy po chwili wrzucamy truskawki. Karmelizujemy przez około 2 minuty.
Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (2 łyżki ciasta na jednego placka). Układamy gotowe racuchy na talerzu, a na wierzch kładziemy karmelizowane w miodzie truskawki. 
Smacznego;)
Truskawki 2012