Składniki:
Ciasto:
- serek waniliowy - 350 gramów
- mleko - 1 szklanka
- Jajko - 1 sztuka
- cukier (można pominąć;) - 1 łyżka
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- mąka - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Karmelizowane truskawki:
- truskawki - 450 gramów
- miód - 4 łyżki
Smażenie:
- olej - 5 łyżek
Wykonanie:
Mleko łączymy z serkiem waniliowym i jajkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych - mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Odstawiamy, aby odpoczęło.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół lub plasterki - jak lubicie. Miód wlewamy do rondelka, podgrzewamy po chwili wrzucamy truskawki. Karmelizujemy przez około 2 minuty.
Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (2 łyżki ciasta na jednego placka). Układamy gotowe racuchy na talerzu, a na wierzch kładziemy karmelizowane w miodzie truskawki.
Smacznego;)
Brzmi wspaniale!
OdpowiedzUsuńTak, też smakują;)
UsuńAleż one ślicznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziekuję;)
UsuńPyszności!!! Truskawki są dobre na wszystko i ze wszystkim :-) Pięknie prezentują się :-)
OdpowiedzUsuńTak truskawki dobre na wszystko;) Mamy fazę na truskawki - dzieje się wokół nich sporo;)
Usuń