czwartek, 7 czerwca 2012

Ziołowe krążki cebulowe

Krążki cebulowe w nieco innej odsłonie. Te tradycyjnie podane, postanowiłam wzbogacić ziołami;) Idealna przekąska przed tv i do piwa. Dodatek ziół prowansalski " dobrze robi" krążkom cebulowym, a dodatkowa panierka z bułki tartej sprawia że przekąska jest chrupiąca;)


Składniki:
    ( na dwie porcje)
  • cebula duża - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta  - 1/2 szklanki
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • olej - 1 szklanka
 Wykonanie:
Na początku cebulę obieramy z łupin. Kroimy na 2 cm plastry. Oddzielamy warstwy od siebie, aby powstały pojedyncze kręgi.
Mleko plus jajko dajemy do miski - łączymy ze sobą, dodajemy mąkę i przyprawy, ponownie mieszamy. Na oddzielny talerz wsypujemy bułkę tartą.
Krążki cebulowe obtaczamy na początku w cieście, a następnie w bułce tartej.
Szklankę oleju przelewamy do małego rondelka - rozgrzewamy na małym ogniu.
Obtoczone i panierowane krążki wkładamy po dwie sztuki do rondelka z olejem i smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia się z obu stron;) Smacznego;)
*krążki należy smażyć na wolnym ogniu, gdy przesadzimy z mocą, na zewnątrz ciasto będzie spalone, a cebula w środku surowa.
Krążki cebulowe