Składniki:
( na dwie porcje)
- cebula duża - 2 sztuki
- mleko - 1 szklanka
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- jajko - 1 sztuka
- bułka tarta - 1/2 szklanki
- sól - szczypta
- pieprz - szczypta
- zioła prowansalskie - 1 łyżka
- olej - 1 szklanka
Wykonanie:
Na początku cebulę obieramy z łupin. Kroimy na 2 cm plastry. Oddzielamy warstwy od siebie, aby powstały pojedyncze kręgi.
Mleko plus jajko dajemy do miski - łączymy ze sobą, dodajemy mąkę i przyprawy, ponownie mieszamy. Na oddzielny talerz wsypujemy bułkę tartą.
Krążki cebulowe obtaczamy na początku w cieście, a następnie w bułce tartej.
Szklankę oleju przelewamy do małego rondelka - rozgrzewamy na małym ogniu.
Obtoczone i panierowane krążki wkładamy po dwie sztuki do rondelka z olejem i smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia się z obu stron;) Smacznego;)
*krążki należy smażyć na wolnym ogniu, gdy przesadzimy z mocą, na zewnątrz ciasto będzie spalone, a cebula w środku surowa.
Krążki cebulowe |
pychotka!wygladaja rewelacyjnie!chociaz dla mnie to troche za duzo pracy. akurat gotowe krazki cebulowe maja byc od jutra w Lidlu po 5zl wiec cena ok, sprawdze czy smaczne :)
OdpowiedzUsuń