Sznycel wiedeński,to potrawa rodem z Austrii. Przygotowany z cielęciny, delikatny w smaku, podawany z plasterkiem cytryny. W Polsce przyjęła się jednak wersja z jakiem sadzonym. Obie wersje są pyszne i godne polecenia.
Składniki:
• Szynka cielęca - 3 plastry (po około 150 gramów)
• Cytryna - 3 plasterki
• jajko - 2 sztuki
• bułka tarta - 3/4 szklanki
• sól, pieprz - do smaku (około szczypty na jednego kotleta)
• masło (najlepiej klarowane) - 3 łyżki
• Cytryna - 3 plasterki
• jajko - 2 sztuki
• bułka tarta - 3/4 szklanki
• sól, pieprz - do smaku (około szczypty na jednego kotleta)
• masło (najlepiej klarowane) - 3 łyżki
Wykonanie:
- Gdy zaopatrzyliśmy się w gotowe plastry, rozklepujemy je tłuczkiem na cienkie kotlety. Plastry na brzegach nacinamy co 3 cm (nie będzie się mięso zawijało podczas smażenia).
- Gdy jednak kupiliśmy w całości, usuwamy wszelkie błony, plastry ucinamy w poprzek włókien (ważne aby to zrobić w ten sposób, gdyż w innym wypadku kotlety będą twarde) na około 1,5 cm plastry.
- Dalej postępujemy jak w przypadku gotowych plastrów.
- Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
- Rozbełtujemy jajka, bułkę tartą wsypujemy na talerz.
- Kotlety panierujemy kolejno - bułka tarta następnie wkładamy do jajka i ponownie do bułki tartej.
- Na patelni rozgrzewany masło,smażymy sznycle z obu stron na wolnym ogniu - do zarumienienia się.
- Podajemy z cytryną lub jak wolicie z jajkiem sadzonym.
dla mnei sznycel wiedenski to taki z jajeczkiem sadzonym na wierzchmu :) Ale ten wyglada rownie pysznie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie też ;)
UsuńCzy na pewno przyprawiamy pierzem?
OdpowiedzUsuńa nie będzie on twardy?
OdpowiedzUsuńnie powinien;)
Usuń