środa, 12 czerwca 2013

Chickenburger w innej odsłonie

Dzisiaj chickenburger trochę w innej odsłonie. Przygotowanie nie zabiera wiele czasu, w dodatki taki domowy fast food jest o niebo lepszy niż te, podawane na mieście. Bywają naprawdę miejsca gdzie są rewelacyjne - nie zaprzeczam, czasem zdarza się nam wpaść do popularnej marki z fast foodami. Wolę jednak te przygotowane w domu;)


Składniki:

  • pierś z kurczaka (pojedyncza)
  • 2 jajka
  • łyżka majonezu
  • łyżka mąki pszennej
  • garść startego żółtego sera
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 - 3 bułki hamburgerowe
  • Ketchup, musztarda w/g uznania


 Wykonanie:
  1. Zaczynamy od mięsa. Płuczemy, usuwamy zbędne błony - osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Następnie kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
  3. Do pokrojonej piersi dokładamy jajka, majonez mąkę i starty żółty ser, całość mieszamy aby składniki się połączyły - doprawiamy solą i pieprzem .
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę.
  5. Z masy formujemy dwa, trzy kotlety (w zależności jak duża była pierś), smażymy z obu stron na wolnym ogniu na rumiano. 
  6. W między czasie kroimy ogórka i pomidora w plastry.
  7. Wewnętrzną stronę bułek podpiekamy w piekarniku lub kładziemy na włączony toster - (pomysł córki)
  8. Spodnią część bułki "smarujemy" ketchupem, układamy przygotowanego kotleta, kładziemy pomidora i ogórka, możemy polać jeszcze dodatkowo ketchupem i musztardą , przykrywamy - podajemy.  
Smacznego;)