Sałatkę zobaczyłam na zdjęciu na forum, gdzie się czasem udzielam. Zerknęłam, stwierdziłam - dla mnie idealna, więc spróbowałam zrobić podobną. Szybki przegląd lodówki. Pekińska jest, po pomidory męża wysłałam, a w miedzy czasie kurczaka kroiłam, doprawiałam i reszta składników do miski trafiła też ;)
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej lub jedna malutka,
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- 2 łyżki oliwy (do kurczaka)
- 2 szczypty przyprawy do gyrosa (możecie użyć ulubionej)
- 1 duży pomidor,
- 1/2 ogórka zielonego,
- 1/4 czerwonej papryki
- 3-4 rzodkiewki,
- 1/2 pęczka koperku,
- starty parmezan (ilość dowolna)
- 2 łyżki octu,
- 1 łyżeczka miodu ( u mnie z mniszka lekarskiego)
- 6 łyżek oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- sól pieprz do smaku,( użyłam młynków Kamis)
Wykonanie:
- Kurczaka płuczemy, usuwamy zbędne błony, osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Kroimy w kostkę, przekładamy do małej miski, przyprawiamy, dodajemy oliwę, mieszamy aby oliwa pokryła mięso - odstawiamy.
- Kapustę płuczemy, odsączamy, następnie szatkujemy, wkładamy do większej miski.
- Kroimy umyte wcześniej warzywa, pomidora kroimy w ćwiartki, lub plastry , a te na 4 części,
- Ogórka w plasterki, lub pół plastry w zależności jak grubego macie ogórka,
- Rzodkwie w plastry.
- Paprykę w kostkę.
- Warzywa dorzucamy do kapusty
- Rozgrzewamy patelnię, na niej smażymy kurczaka, nie dodajemy już tłuszczu, mięso juz ma w sobie oliwę, to w zupełności wystarczy.
- W trym czasie przygotowujemy sos, ocet i oliwę wlewamy do słoika, dodajemy miód, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakręcamy słoik. Intensywnie potrząsamy w górę i dół, aby oliwa połączyła się ze wszystkimi składnikami, ja dodaję jeszcze koper do sosu.
- Kurczak powinien być już gotowy.
- W misce kapustę plus pokrojone warzywa polewamy sosem, mieszamy.
- Przekładamy na talerze, na wierch układamy usmażonego kurczaka, następnie posypujemy wszystko startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz