Dzień dobry. Chlebek z warzyw w domu popełniłam, smakuje jak ciasto - zauważył mój teść, który skwitował: doskonałe do podjadania :)
Możecie chleb potraktować jako zamiennik pieczywa (doskonale smakuje z pomidorem) a także, jako ciasto rzecz jasna.
Wykonanie niezwykle proste, każdy sobie z tym wypiekiem poradzi. Przepis zaciągnięty z bloga : Prosto i swojsko, Polecam tego bloga :)
Składniki:
- 1 cukinia (400 gramów)
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
- 30 g siemienia lnianego ( w oryginale mielone, ja dodałam całe)
- 200 g zmielonych wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Cukinie umyć, zetrzeć na drobnych oczkach - wiórki,
- Marchewkę umyć, obrać, również zetrzeć na wiórki, przełożyć do miski, dodać sól.
- Po 10 minutach przełożyć na sito - odsączyć z nadmiaru płynu.
- Wiórki kokosowe zmielić,
- Do miski wkładamy odsączone warzywa, zmielone wiórki kokosowe, siemię lniane, sodę oczyszczoną, a także ubite wcześniej jajka.
- Całość mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą,
- Przekładamy na posmarowaną wcześnie Blachę - keksówkę
- Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku, funkcja góra dól, przez około 60 minut.
- Po tym czasie dajemy chwilkę odpocząć wypiekowi w blaszce, potem przekładamy na kratkę aby wystygło.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz