niedziela, 30 października 2016

Paleo - chleb z warzyw

Dzień dobry. Chlebek z warzyw w domu popełniłam, smakuje jak ciasto - zauważył mój teść, który skwitował: doskonałe do podjadania :)
Możecie  chleb potraktować jako zamiennik pieczywa (doskonale smakuje z pomidorem) a także, jako ciasto rzecz jasna.
Wykonanie niezwykle proste, każdy sobie z tym wypiekiem poradzi. Przepis zaciągnięty z bloga : Prosto i swojsko, Polecam tego bloga :)




Składniki:

  • 1 cukinia (400 gramów)
  • 2 marchewki 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 30 g  siemienia lnianego ( w oryginale mielone, ja dodałam całe)
  • 200 g zmielonych wiórków kokosowych 


Wykonanie:
  1. Cukinie umyć, zetrzeć na drobnych oczkach - wiórki,
  2. Marchewkę umyć, obrać, również zetrzeć na wiórki, przełożyć do miski, dodać sól.
  3. Po 10 minutach przełożyć na sito - odsączyć z nadmiaru płynu.
  4. Wiórki kokosowe zmielić,
  5. Do miski wkładamy odsączone warzywa, zmielone wiórki kokosowe, siemię lniane, sodę oczyszczoną,  a także ubite wcześniej jajka.
  6. Całość mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą,
  7. Przekładamy na posmarowaną wcześnie Blachę - keksówkę
  8. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku, funkcja góra dól, przez około 60 minut.
  9. Po tym czasie dajemy chwilkę odpocząć wypiekowi w blaszce, potem przekładamy na kratkę aby wystygło.
Smacznego ;)