wtorek, 19 lipca 2011

Sałatka Szopska

Będąc w Bułgarii, koniecznie trzeba spróbować Sałatkę Szopską! 
Sałatka ta stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją:)
 Składniki:

  • Pomidory - 2 sztuki
  • papryka (najlepiej żółta) - 1 sztuka
  • ser feta - 100 gram (najlepiej gdyby to był ser szopski-owczy)
  • cebula (duża) - 1 sztuka
  • ogórek zielony - 1 sztuka
  • ocet winny lub jabłkowy - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz - szczypta

Wykonanie:
Myjemy warzywa, obieramy zielonego ogórka - kroimy w grubą kostkę. Pomidora przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w półplasterki paprykę w grubą kostkę, Dodajemy ocet, oliwę,pieprz - mieszamy, Nakładamy na talerze i na każdą porcję trzemy(lub przeciskamy przez praskę) ser feta lub szopski.