Będąc w Bułgarii, koniecznie trzeba spróbować Sałatkę Szopską!
Sałatka ta stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją:)
Składniki:
- Pomidory - 2 sztuki
- papryka (najlepiej żółta) - 1 sztuka
- ser feta - 100 gram (najlepiej gdyby to był ser szopski-owczy)
- cebula (duża) - 1 sztuka
- ogórek zielony - 1 sztuka
- ocet winny lub jabłkowy - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- pieprz - szczypta
Myjemy warzywa, obieramy zielonego ogórka - kroimy w grubą kostkę. Pomidora przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w półplasterki paprykę w grubą kostkę, Dodajemy ocet, oliwę,pieprz - mieszamy, Nakładamy na talerze i na każdą porcję trzemy(lub przeciskamy przez praskę) ser feta lub szopski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz