Gdy chcę zaskoczyć moich bliskich czymś nowym próbuje wizualnie inaczej podać "tradycyjne" dania. W tym przypadku padło na sernik. Gdy go zrobiłam, w formie babki, udekorowałam i podałam na stół, do końca rodzinka nie miała świadomości że będą wcinali sernik:) Takie chwile lubię , gdy po pierwszym kęsie padają słowa....ale to jest... Tak tak tym razem Sernik:)
Składniki:
- twaróg półtłusty - 1100 gram
- jajka - 8 sztuk
- cukier - 400 gram
- maka ziemniaczana - 100gram
- budyń waniliowy - 1 sztuka
- masło do smarowania blachy - 1 łyżka
- sól - szczypta ( do ubijania białek)
- pisaki cukrowe - do dekoracji
Wykonanie:
- Na początku nastawiamy piekarnik na 200*C.
- Gdy będziemy przygotowywać masę serową piekarnik będzie nagrzany.
- Do melaksera (nie mielę sera) wrzucić pokrojony na mniejsze części ser twarogowy, dodać cukier i 8 żółtek.
- Wszystko wymieszać na maksymalnych obrotach, gdy składniki się połączą wsypujemy budyń i po chwili mąkę ziemniaczaną.
- Przekładamy masę do dużej miski.
- Ubijamy białka ze szczyptą soli. Połowę białek dodajemy do masy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy całość.
- Smarujemy blachę masłem wlewamy do niej masę serową i pierwsze 10 minut pieczemy w 200*C. potem zmniejszamy temperaturę do 120*C włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 40- 50 minut.
- Gdy będzie gotowy zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze 1o minut z uchylonymi drzwiczkami. potem wyciągamy i zostawiamy tak do wystudzenia.
- Przekładamy sernik na talerz lub paterę, dekorujemy w/g uznania:)
Smacznego!
Super podanie i prezentacja - faktycznie bardzo pomysłowo:-) Uwielbiam serniki!
OdpowiedzUsuńJa też, ale nigdy nie umiałam go zrobić,okazało się że dodanie budyniu w moim przypadku rozwiązało sprawę:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, w jakich foremkach lub w jakiej formie go piekłaś (chodzi mi o rozmiar). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAha, jeszcze jedno, babka smakuje jak typowy sernik czy może babka o smaku serowym?
OdpowiedzUsuńTo jest typowy sernik tylko w formie babki. Forma ma szerokość u góry formy 24,5 cm, a spód formy 15,5 cm
Usuńświetny pomysł z tą formą :)
OdpowiedzUsuń