niedziela, 19 lutego 2012

Babka Sernikowa

Gdy chcę zaskoczyć moich bliskich czymś nowym próbuje wizualnie inaczej podać "tradycyjne" dania. W tym przypadku padło na sernik. Gdy go zrobiłam, w formie babki, udekorowałam i podałam na stół, do końca rodzinka nie miała świadomości że będą wcinali sernik:) Takie chwile lubię , gdy po pierwszym kęsie padają słowa....ale to jest...  Tak tak tym razem Sernik:)
Składniki: 
  • twaróg półtłusty - 1100 gram 
  • jajka - 8 sztuk 
  • cukier - 400 gram 
  • maka ziemniaczana - 100gram
  • budyń waniliowy - 1 sztuka
  • masło do smarowania blachy - 1 łyżka 
  • sól - szczypta ( do ubijania białek)
  • pisaki cukrowe -  do dekoracji
 
        Wykonanie: 
        1. Na początku nastawiamy piekarnik na 200*C. 
        2. Gdy będziemy przygotowywać masę serową piekarnik będzie nagrzany. 
        3. Do melaksera (nie mielę sera) wrzucić pokrojony na mniejsze części ser twarogowy, dodać cukier i 8 żółtek. 
        4. Wszystko wymieszać na maksymalnych obrotach, gdy składniki się połączą wsypujemy budyń i po chwili mąkę ziemniaczaną. 
        5. Przekładamy masę do dużej miski. 
        6. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Połowę białek dodajemy do masy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy całość. 
        7. Smarujemy blachę masłem wlewamy do niej masę serową i pierwsze 10 minut pieczemy w 200*C. potem zmniejszamy temperaturę do 120*C włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 40- 50 minut. 
        8. Gdy będzie gotowy zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze 1o minut z uchylonymi drzwiczkami. potem wyciągamy i zostawiamy tak do wystudzenia. 
        9. Przekładamy sernik na talerz lub paterę, dekorujemy w/g uznania:)
         Smacznego!