niedziela, 19 lutego 2012

Babka Sernikowa

Gdy chcę zaskoczyć moich bliskich czymś nowym próbuje wizualnie inaczej podać "tradycyjne" dania. W tym przypadku padło na sernik. Gdy go zrobiłam, w formie babki, udekorowałam i podałam na stół, do końca rodzinka nie miała świadomości że będą wcinali sernik:) Takie chwile lubię , gdy po pierwszym kęsie padają słowa....ale to jest...  Tak tak tym razem Sernik:)
Składniki: 
  • twaróg półtłusty - 1100 gram 
  • jajka - 8 sztuk 
  • cukier - 400 gram 
  • maka ziemniaczana - 100gram
  • budyń waniliowy - 1 sztuka
  • masło do smarowania blachy - 1 łyżka 
  • sól - szczypta ( do ubijania białek)
  • pisaki cukrowe -  do dekoracji
 
        Wykonanie: 
        1. Na początku nastawiamy piekarnik na 200*C. 
        2. Gdy będziemy przygotowywać masę serową piekarnik będzie nagrzany. 
        3. Do melaksera (nie mielę sera) wrzucić pokrojony na mniejsze części ser twarogowy, dodać cukier i 8 żółtek. 
        4. Wszystko wymieszać na maksymalnych obrotach, gdy składniki się połączą wsypujemy budyń i po chwili mąkę ziemniaczaną. 
        5. Przekładamy masę do dużej miski. 
        6. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Połowę białek dodajemy do masy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy całość. 
        7. Smarujemy blachę masłem wlewamy do niej masę serową i pierwsze 10 minut pieczemy w 200*C. potem zmniejszamy temperaturę do 120*C włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 40- 50 minut. 
        8. Gdy będzie gotowy zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze 1o minut z uchylonymi drzwiczkami. potem wyciągamy i zostawiamy tak do wystudzenia. 
        9. Przekładamy sernik na talerz lub paterę, dekorujemy w/g uznania:)
         Smacznego!

        6 komentarzy:

        1. Super podanie i prezentacja - faktycznie bardzo pomysłowo:-) Uwielbiam serniki!

          OdpowiedzUsuń
        2. Ja też, ale nigdy nie umiałam go zrobić,okazało się że dodanie budyniu w moim przypadku rozwiązało sprawę:)

          OdpowiedzUsuń
        3. Fajny przepis, w jakich foremkach lub w jakiej formie go piekłaś (chodzi mi o rozmiar). Pozdrawiam.

          OdpowiedzUsuń
        4. Aha, jeszcze jedno, babka smakuje jak typowy sernik czy może babka o smaku serowym?

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. To jest typowy sernik tylko w formie babki. Forma ma szerokość u góry formy 24,5 cm, a spód formy 15,5 cm

            Usuń
        5. świetny pomysł z tą formą :)

          OdpowiedzUsuń