Klops, u nas w domu jest stałym elementem  Świąt  Bożego Narodzenia, czy też Wielkiej Nocy. Robimy go tylko wtedy. Czekamy na niego z niecierpliwością.
Składniki:
- karczek bez kości - 1 kilogram
- jajko - 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- sól - 1 łyżka
- pieprz - 1 łyżka
Wykonanie:
Karczek myjemy suszymy, kroimy w mniejsze kawałki.
Cebule obieramy, kroimy na mniejsze części.
Mielimy mięso w maszynce  razem cebulą. 
Dodajemy jajko, sól, pieprz - wszytko mieszamy, aby połączyły się składniki.
Mięso możemy układać na blaszce w postaci dwóch dużych cygar  - my tak  robimy, lub włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy tzw keksówki. 
W obu  przypadkach pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku i pieczemy 1h do  1,5h 

 
Bardzo lubię, wspaniały i pyszne smak i jaka prezentacja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
OdpowiedzUsuń