Klops, u nas w domu jest stałym elementem Świąt Bożego Narodzenia, czy też Wielkiej Nocy. Robimy go tylko wtedy. Czekamy na niego z niecierpliwością.
Składniki:
- karczek bez kości - 1 kilogram
- jajko - 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- sól - 1 łyżka
- pieprz - 1 łyżka
Wykonanie:
Karczek myjemy suszymy, kroimy w mniejsze kawałki.
Cebule obieramy, kroimy na mniejsze części.
Mielimy mięso w maszynce razem cebulą.
Dodajemy jajko, sól, pieprz - wszytko mieszamy, aby połączyły się składniki.
Mięso możemy układać na blaszce w postaci dwóch dużych cygar - my tak robimy, lub włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy tzw keksówki.
W obu przypadkach pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku i pieczemy 1h do 1,5h
Bardzo lubię, wspaniały i pyszne smak i jaka prezentacja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
OdpowiedzUsuń