niedziela, 19 lutego 2012

Oponki

Pączki z dziurką przez nas nazywane po prostu oponki.
Delikatne na kilka kęsów, nie zapchamy się nimi, 
 dodatkowo uwielbiam mini pączusie które piekę z wycinania "dziurek" w pączkach:)

Składniki:
  • mąka - 4 i 1/2 szklanki
  • maka do obsypania stolnicy - ok 1 szklanki
  • mleko(cieple) - 1 szklanka
  • woda (ciepła) - 1/4 szklanki
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 sztuka (mała torebka)
  • drożdże instant - 8 gram
  • cukier - 4 łyżki
  • masło roztopione - 100 gram
  • cukier puder - 500gram( do zrobienia lukru)

 Wykonanie:

Drożdże instant zalewamy ciepłą  wodą i ciepłym mlekiem dodajemy   łyżkę  cukru. Odstawiamy na 10minut. Po upływie tego  czasu dodajemy jajka, resztę cukru i cukier waniliowy - mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki  się połącza przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy czystą  ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na obsypaną mąką stolnicę wyrabiamy jeszcze chwile. rozwałkowujemy na około 1cm grubości i kubkiem wycinamy okręgi a w nim kieliszkiem mniejsze. oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia ( w tym czasie możemy smażyć mini pączusie:) Oponki pieczemy w głębokim oleju na rumiano z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu obciekł. Posypujemy cukrem pudrem lub maczamy w lukrze. *Lukier: mieszamy cukier puder z gorącą wodą. Dodajemy po łyżce wody do cukru pudru ciągle mieszając. Nie przesadźmy z ilością wody, gdyż lukier będzie nam spływał z pączków.
Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Mmmm! Wspaniałości! Muszę wypróbować, wyglądają bardzo kusząco!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, robi się je stosunkowo szybko i bez problemowo;)

    OdpowiedzUsuń