Pączki z dziurką przez nas nazywane po prostu oponki.
Delikatne na kilka kęsów, nie zapchamy się nimi,
dodatkowo uwielbiam mini pączusie które piekę z wycinania "dziurek" w pączkach:)
Składniki:
- mąka - 4 i 1/2 szklanki
- maka do obsypania stolnicy - ok 1 szklanki
- mleko(cieple) - 1 szklanka
- woda (ciepła) - 1/4 szklanki
- jajka - 4 sztuki
- cukier waniliowy - 1 sztuka (mała torebka)
- drożdże instant - 8 gram
- cukier - 4 łyżki
- masło roztopione - 100 gram
- cukier puder - 500gram( do zrobienia lukru)
Wykonanie:
Drożdże instant zalewamy ciepłą wodą i ciepłym mlekiem dodajemy łyżkę cukru. Odstawiamy na 10minut. Po upływie tego czasu dodajemy jajka, resztę cukru i cukier waniliowy - mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połącza przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na obsypaną mąką stolnicę wyrabiamy jeszcze chwile. rozwałkowujemy na około 1cm grubości i kubkiem wycinamy okręgi a w nim kieliszkiem mniejsze. oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia ( w tym czasie możemy smażyć mini pączusie:) Oponki pieczemy w głębokim oleju na rumiano z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu obciekł. Posypujemy cukrem pudrem lub maczamy w lukrze. *Lukier: mieszamy cukier puder z gorącą wodą. Dodajemy po łyżce wody do cukru pudru ciągle mieszając. Nie przesadźmy z ilością wody, gdyż lukier będzie nam spływał z pączków.
Smacznego:)
Mmmm! Wspaniałości! Muszę wypróbować, wyglądają bardzo kusząco!!!
OdpowiedzUsuńPolecam, robi się je stosunkowo szybko i bez problemowo;)
OdpowiedzUsuń