niedziela, 19 lutego 2012

Klops

Klops, u nas w domu jest stałym elementem  Świąt  Bożego Narodzenia, czy też Wielkiej Nocy. Robimy go tylko wtedy. Czekamy na niego z niecierpliwością.
Składniki:
  • karczek bez kości - 1 kilogram 
  • jajko - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżka




Wykonanie:
Karczek myjemy suszymy, kroimy w mniejsze kawałki.
Cebule obieramy, kroimy na mniejsze części.
Mielimy mięso w maszynce razem cebulą.
Dodajemy jajko, sól, pieprz - wszytko mieszamy, aby połączyły się składniki.
Mięso możemy układać na blaszce w postaci dwóch dużych cygar - my tak robimy, lub włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy tzw keksówki. 
W obu przypadkach pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku i pieczemy 1h do 1,5h