piątek, 23 marca 2012

kotlet schabowy nadziany pieczarkami

Alternatywa dla "zwykłego schabowego", lubię tą wersję podania. Jest łatwe w wykonaniu, nie zabiera dużo czasu, a co najważniejsze, smakuję prawie wszystkim. Gdy zapraszam rodzinkę na obiad, proszą, aby ten schabowy  pojawił się także - dowcipnisie. I jak łakomczuchom odmówić?
Składniki:
  •   schab bez kości - 2 plastry
  • sól, pieprz - po 2 szczypty
  • olej do smażenia - 2 łyżki

  • Farsz:
    pieczarki - 300 gram ,
      cebula - 2 sztuki,
      sól - 1 łyżeczka
  •   pieprz - 1 łyżeczka 
  • kucharek - 1 łyżeczka 
  • olej do smażenia - 1 łyżka
  •  
  • Panierka:
  •   bułka tarta - 1 szklanka
  •  jajka -  2 sztuki


Wykonanie:
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w półksiężyce. Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki, od razu solimy. Gdy wyparują soki z pieczarek dodajemy cebule, pieprz i kucharek. mieszamy i smażymy do momentu zeszklenia się cebuli.
Plastry kotleta rozklepujemy, przyprawiamy i na tak przygotowane kładziemy na połówce każdego przygotowany farsz. "Zamykamy" farsz w środku schabowego możemy pospinać wykałaczkami, lecz nie jest to konieczne. Panierujemy schabowego w bułce - jajku i ponownie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju około 4 minut z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami, frytkami czym lubicie. W moim przypadku na tą chwilę były to odsmażane ziemniaki.
* W wersji na zimno także jest smaczny pokrojony w plasterki - pycha:)