Ciasto to zamieszczone jest na portalu "Polska gotuje" przez autorkę swibek. Gdy tylko je zobaczyłam wiedziałam że będzie pyszne! Z mojej strony malutka modyfikacja, dodałam płatki migdałów. Zachęcam do zrobienia - uwaga..... uzależnia:)
Składniki:
- mleko 3.2% - 1/2 litra
- masło - 200 gram
- żółtka - 2 sztuki
- cukier waniliowy - 1 opakowania
- maka pszenna - 2 łyżki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- wiórki kokosowe - 1 opakowanie
- (w moim przypadku 200 gram)
- duża paczka herbatników " Petit Beurre" - 2 opakowania
- płatki migdałów - 100 gram
- 3/4 szklanki cukru
* plus około pól szklanki wiórków kokosowych do obsypania wierzchu;)
Wykonanie:
Pół szklanki cukru (z tych 3/4) ucieramy z żółtkami,dodajemy cukier waniliowy, 1/2 szklanki mleka (z pól litra) mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem miksujemy. Mleko, które nam pozostało zagotowujemy z pozostałym cukrem i na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną którą przygotowaliśmy wcześniej. Ciągle mieszając, gotujemy do momentu uzyskania gęstej masy - jak budyń.
W przepisie u swibek jest napisane "Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodajemy ostudzony budyń". Zrobiłam odwrotnie, do masy budyniowej dodawałam po kawałku miękkie masło - ciągle miksując, następnie dodałam wiórki kokosowe, mieszając już drewnianą łyżką.
W przepisie u swibek jest napisane "Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodajemy ostudzony budyń". Zrobiłam odwrotnie, do masy budyniowej dodawałam po kawałku miękkie masło - ciągle miksując, następnie dodałam wiórki kokosowe, mieszając już drewnianą łyżką.
Na średniej wielkości blaszce (24x30) układamy Petitki, przykrywamy 1/3 kremu, znowu petitki, krem i tutaj rozsypałam po całej powierzchni płatki migdałów, petitki i krem. Wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Herbatniki zmiękną, i wszystko się przegryzie. Pozostaje tylko... wcinać.
Smacznego!
uwielbiam to ciacho! niedużo pracy a efekt rewelacyjny
OdpowiedzUsuńKaś - dokładnie:)
OdpowiedzUsuńmm robiłam kiedyś podobne i było bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńAleż smaku mi narobiłaś!!!Musze wypróbować :-)Wygląda na prawdę wspaniale...
OdpowiedzUsuńWypróbuj, naprawdę warto;)
UsuńNigdy nie robiłam go, a tak cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńPyszne!!!!!!!
OdpowiedzUsuń