Tarta bez pieczenia, spód zrobiony z ciasteczek z dodatkiem masła. Przykryte panna cottą, jakby dobrego było mało dodałam na wierzch kiwi. Tutaj każdy owoc będzie idealnym uzupełnieniem tarty.
Tarta bez pieczenia z pana cottą i kiwi |
Składniki:
- Ciastka petitki 2 opakowania - 300 gram
- masło - 3 łyżki
- masło do posmarowania blachy - 1 łyżka
- mleko 3,2% - 250 mililitrów
- śmietana kremówka 30% - 250 mililitrów
- Żelatyna - 3 łyżeczki
- cukier - 2 łyżki
- (Możecie dodać więcej, jeśli lubicie słodko;)
- cukier waniliowy( opcjonalnie)- 1 sztuka (16g)
- kiwi - 4 sztuki
- czekolada łaciata - ½ tabliczki
Tarta bez pieczenia |
Wykonanie:
Ciasteczka w rozdrabniaczu, blenderze lub melakserze - rozdrabniamy dosłownie na pył. Rozpuszczamy masło, dodajemy do rozdrobnionych ciastek, mieszamy w celu uzyskania zbitej masy. Smarujemy blachę do tarty masłem i uzyskaną masą ciasteczkową dociskamy do dna blachy - wkładamy do lodówki. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy żelatynę, podgrzewamy po chwili dodajemy do letniego mleka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i na małym ogniu gotujemy ciągle mieszając. Gdy masa nieco zgęstnieje - jest gotowa. Uwaga panna cotta nie może się zagotować - istnieje niebezpieczeństwo zważenia się masy. Gotową i ostudzoną masę przekładamy na spód tarty. Rozprowadzamy na całej powierzchni. Przygotowujemy owoce i dekorujemy tarte. U mnie były to kiwi, obrałam je pokroiłam w plasterki i każdy plasterek nacięłam w połowie wysokości, potem nacięte fragmenty rozchyliłam w przeciwne strony. Obsypałam startą czekoladą łaciatą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2h.
wygląda ciekawie, akurat mam nadmiar kiwi
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa, prosta propozycja. Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo prosta i szybka w wykonaniu - tylko czas oczekiwania męczy ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!!!!
OdpowiedzUsuń