piątek, 20 kwietnia 2012

Tarta z pana cottą i kołderką z kiwi

Tarta bez pieczenia, spód zrobiony z ciasteczek z dodatkiem masła. Przykryte panna cottą, jakby dobrego było mało dodałam na wierzch kiwi. Tutaj każdy owoc będzie idealnym uzupełnieniem tarty.
Tarta bez pieczenia z pana cottą i kiwi
 Składniki:
Spód tarty:
  • Ciastka petitki 2 opakowania  -  300 gram
  • masło  - 3 łyżki  
  • masło do posmarowania blachy - 1 łyżka
Panna cotta:
  •  mleko 3,2% - 250 mililitrów
  •  śmietana kremówka 30%  - 250 mililitrów
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • (Możecie dodać więcej, jeśli lubicie słodko;)
  • cukier waniliowy( opcjonalnie)-  1  sztuka (16g)
Dekoracja:
  •  kiwi - 4 sztuki
  • czekolada łaciata -  ½ tabliczki
 
Tarta bez pieczenia

 Wykonanie:
 Ciasteczka w rozdrabniaczu, blenderze lub melakserze - rozdrabniamy dosłownie na pył. Rozpuszczamy masło, dodajemy do rozdrobnionych ciastek, mieszamy w celu uzyskania zbitej masy. Smarujemy blachę do tarty masłem i uzyskaną masą ciasteczkową dociskamy do dna blachy - wkładamy do lodówki. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy żelatynę, podgrzewamy po chwili dodajemy do letniego mleka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i na małym ogniu gotujemy ciągle mieszając. Gdy masa nieco zgęstnieje - jest gotowa. Uwaga panna cotta nie może się zagotować - istnieje niebezpieczeństwo zważenia się masy. Gotową i ostudzoną masę przekładamy na spód tarty. Rozprowadzamy na całej powierzchni. Przygotowujemy owoce i dekorujemy tarte. U mnie były to kiwi, obrałam je pokroiłam w plasterki i każdy plasterek nacięłam w połowie wysokości, potem nacięte fragmenty rozchyliłam w przeciwne strony. Obsypałam startą czekoladą łaciatą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2h.