środa, 23 maja 2012

Jajko w koszulce.

Zdrowe pożywne śniadanie, takie lubię, choć przyznam że rzadko je zjadam. Zwykle robię śniadanie  córce,a sama wypijam kawę. Zaczęło się gdy do pracy musiałam wstawać o czwartej(każda minuta snu była cenna) więc śniadanie jadałam w pracy. Teraz ten nawyk pozostał - niestety. Jednak bardzo rzadko, ale zdarza się takie śniadanie które wcinam i ja;)
Jajko w koszulce z grzanką i pomidorem
Składniki na dwie porcje:
  • jajka - 2 sztuki
  • chleb tostowy(u mnie graham) - 2 kromki
  • sól - 1 łyżka plus szczypta do posolenia jajek
  • pieprz - szczypta
  • oregano - 2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • pomidor - 1 sztuka (duży)
  • ocet - 1 łyżka

Wykonanie:
Przy użyciu tostera z pieczywa  robimy grzanki. Jeśli nie macie to smażymy chleb na suchej patelni z obu stron na rumiano. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki. Grzankę przecinamy na połowę aby tworzyła trójkąt. Od razu układamy na talerzu, obok pieczywa dodajemy  pokrojonego pomidora. Do garnka wlewamy wodę, wstawiamy na gaz, gdy będzie wrzeć dodajemy sól i łyżkę octu. Jajka (każde oddzielnie) wbijamy do miseczek lub kubka - ważne aby żółtka były w całości. Rózgą lub łyżką mieszamy intensywnie wodę, aby tworzyła wir i dopiero wtedy wrzucamy jajko. Gdy podczas "kręcenia się" wody żółtko otulone będzie białkiem możemy wrzucić drugie jajo. Osobiście wolę odczekać wyciągnąć jedno, zakręcić drugi raz wodą i wtedy dodaję drugie jajko. jajka od momentu wrzucenia  gotujemy około 2 minuty.  Wyjmujemy łyżką cedzakową układamy, obok lub na grzance. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość (grzanki, pomidora i jajo) posypujemy oregano i ziołami prowansalskimi. 

Smacznego;)