czwartek, 3 maja 2012

Mini sernik

Maleńka wersja sernika na zimno;) Doskonałe rozwiązane, bez krojenia i obawy że coś nie wyjdzie. Zrobiłam je w dwóch wersjach. Te same składniki, ale inaczej podane;)
 Przyznam się że ta druga wersja jest prostsza w podawaniu. Przy pierwszej trochę się napociłam aby wydobyć sernik z kokili. Po kilku próbach udało się. Koniecznie trzeba namoczyć we wrzątku spód kokilek około minuty. Z drugiej strony z kokilki ładniej się prezentuje. Tak to w życiu bywa coś za coś. Do dzieła;)

Mini sernik - pierwsza wersja podania

Składniki:
  • Woda gorąca - 1/2 szklanki
  • syrop malinowy - 3 łyżki (możecie dodać więcej)
  • żelatyna -1 łyżka (do zrobienia galaretki)
  • żelatyna 3 łyżeczki ( do serków)
  • serek homogenizowany waniliowy - 3 sztuki ( po 140 gram)
  • Czekolada(może być nadziewana) - 1/3
  • biszkopty okrągłe - kilka sztuk
Mini sernik na zimno - druga wersja podania




Wykonanie:
Do gorącej wody wlewamy 3 łyżki syropu malinowego, a następnie mieszamy. Po chwili dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy, Żelatyna musi się rozpuścić. Przelać do kokilek ( lub szkła) ostudzić, wsadzić do lodówki . Wyciągamy gdy galaretka stężeje. Serki homogenizowane przekładamy do miski wsypujemy (na jeden serek 1 łyżeczka żelatyny) i całość ubijamy mikserem (około 3 minuty). Przekładamy do kokilek lub szkła. Jeśli robimy w kokilkach, to na wierzch kładziemy biszkopty- wstawiamy do lodówki na co najmniej 2h.W szkle - kruszymy biszkopty i na nie pokrojoną drobno czekoladą. Wyciągamy serniczki z kokilek maczając spód we wrzątku około minuty. Talerz przykładamy na wierzch kokilek,odwracamy do góry dnem i serniczki znajdują się na talerzu. "siekamy" dobrze schłodzoną czekoladę w drobne wiórki i obsypujemy boki czekoladą. Podajemy.