Robiłam dzisiaj roladę bezową,(przepis niebawem) zostały mi żółtka. Chciałam je wykorzystać, przypomniałam sobie o przepisie Nebliny, na zapiekane truskawki w koglu moglu. Trochę go zmodyfikowałam, wyszło pysznie:)
Truskawki w koglu moglu |
Składniki:
(na 2 porcje)
- żółtka - 4 sztuki
- cukier - 2 łyżki
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- truskawki - 120 gram
Wykonanie:
Smacznego:)
Truskawki umyć, usunąć szypułki. pokroić na mniejsze kawałki, rozsypać na dwie kokilki. Do żółtek dodać cukier waniliowy, ubijać widelcem lub mikserem jeśli wolicie. W czasie ubijania dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, a masa zbieleje zalewamy truskawki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę z trybem termoobieg - pieczemy 15 do 20 minut.
Podajemy gorące.
deserek musiał być pyszny;)
OdpowiedzUsuńdzisiaj napewno go wyprobuje ;0
OdpowiedzUsuń