poniedziałek, 16 lipca 2012

Brzoskwinie w cieście francuskim

Brzoskwinie dosłownie wplecione w ciasto francuskie. Miałam w lodówce ciacho francuskie - lubię je mieć pod ręką, brzoskwinie także przemknęły mi przed oczami. Chciało się nam czegoś słodkiego . Ostatnie dwa tygodnie  nie rozpieszczały nas w wolne chwile, na osłodę upiekłam francuskie z brzoskwiniami. Prosto i smacznie:)

Składniki:
  • Ciasto francuskie (arkusz) -1sztuka
  • brzoskwinie świeże - 4 sztuki
  • cukier puder do obsypania - ok 2 łyżki
  • mleko do posmarowania ciasta - 1/4 szklanki


Wykonanie:
  1. Na początku rozgrzewamy piekarnik do 175*C. 
  2. Brzoskwinie obieramy, następnie przecinamy na połówki, usuwamy pestki. 
  3. Rozwijamy ciast francuskie.
  4. Na środku ciasta, wzdłuż jego długości układamy wcześniej obrane połówki brzoskwiń przecięciem na spód. 
  5. Boki ciasta francuskiego nacinamy tworząc paski co 1,5 cm (docinamy do brzoskwiń). Górę ciasta nakładamy na brzoskwinie, później przeplatamy paski raz z prawej, raz z lewej strony. 
  6. Gdy dojdziemy do 3/4 wysokości "zamykamy" brzoskwinie spodem ciasta i dopiero wtedy kończymy przeplatać paski. 
  7. Smarujemy ciasto francuskie  mlekiem
  8. Przekradamy na blachę, następnie wkładamy do piekarnika (tryb termoobieg) i pieczemy około 20 minut. 
  9. Gotowe ciasto obsypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Ciasto francuskie... mniam!
    Uwielbiam je na słodko - w każdej postaci.

    Za to na wytrawnie może dla mnie nie istnieć...

    OdpowiedzUsuń