Szaszłyki z polędwicy wieprzowej, są doskonałą propozycją na grilla. Mięso szybko "dochodzi" ,więc czas oczekiwania na danie nie jest długi. Jak już wcześniej pisałam - mówiłam lubię nieskomplikowane dania, które mimo niewielkiego wysiłku ładnie się prezentują. Najważniejsze jednak mają być smaczne.
Składniki:
(na 3 porcje)
- Polędwiczka wieprzowa - 2 sztuki
- ser żółty plastry - 4 plastry
- papryka żółta - 1/2 sztuki
- papryka czerwona - 1/2 sztuki
- papryka pomarańczowa - 1/2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- pieczarki - 6 sztuk
- sól do smaku - 2 łyżeczki w sumie
- pieprz do smaku -2 łyżeczki w sumie
- oliwa - 1 łyżka
- ser feta - 1 plaster około 1 cm grubości (używam Favita solona)
- mieszanka ziół - ( 1 łyżka opcjonalnie)
Wykonanie:
- Polędwiczki płuczemy, osuszamy papierkowym ręcznikiem .
- Usuwamy zbędne błony.
- Mięso kroimy w paski - wzdłuż długości polędwiczki. Z jednej wyszły mi 4 paski.
- Na każdy wycięty pas mięsa nakładamy pokrojone o tej samej szerokości paski sera żółtego.
- Przyprawiamy solą i pieprzem (tutaj możemy użyć ulubionej mieszanki ziół),zwijamy w rulon.
- Nabijamy kolejno rulony na patyczki do szaszłyków. Tak postępujemy ze wszystkimi "zawijasami".
- Rulony smarujemy oliwą, aby nie przywarły do grilla.
- Papryki kroimy wzdłuż na połowę, usuwamy nasiona, kroimy na mniejsze części.
- Cebulę obieramy kroimy na 4 części i ściągamy kolejne warstwy płatów cebuli - całość wkładamy do miski, dodajemy łyżeczkę oliwy sól i pieprz .
- Mieszamy aby oliwa pokryła wszystkie warzywa. Pieczarki obieramy, przyprawiamy pieprzem, układamy na rozgrzanym grill.
- Pieczarki obieramy, przyprawiamy pieprzem, układamy na rozgrzanym grillu "pupą" do góry;)
- Kładziemy jednocześnie szaszłyki i warzywa. Gdy przewrócimy mięso ( po około 7-8 minutach) przewracamy także pieczarki i wkładamy do nich przeciśnięty przez praskę lub pokrojony na mniejsze kawałki ser feta.
- Szaszłyki podajemy na warzywach.
Aż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńto prawda;) podczas wcinania także;)
Usuń