Brzoskwinie dosłownie wplecione w ciasto francuskie. Miałam w lodówce ciacho francuskie - lubię je mieć pod ręką, brzoskwinie także przemknęły mi przed oczami. Chciało się nam czegoś słodkiego . Ostatnie dwa tygodnie nie rozpieszczały nas w wolne chwile, na osłodę upiekłam francuskie z brzoskwiniami. Prosto i smacznie:)
Składniki:
- Ciasto francuskie (arkusz) -1sztuka
- brzoskwinie świeże - 4 sztuki
- cukier puder do obsypania - ok 2 łyżki
- mleko do posmarowania ciasta - 1/4 szklanki
Wykonanie:
- Na początku rozgrzewamy piekarnik do 175*C.
- Brzoskwinie obieramy, następnie przecinamy na połówki, usuwamy pestki.
- Rozwijamy ciast francuskie.
- Na środku ciasta, wzdłuż jego długości układamy wcześniej obrane połówki brzoskwiń przecięciem na spód.
- Boki ciasta francuskiego nacinamy tworząc paski co 1,5 cm (docinamy do brzoskwiń). Górę ciasta nakładamy na brzoskwinie, później przeplatamy paski raz z prawej, raz z lewej strony.
- Gdy dojdziemy do 3/4 wysokości "zamykamy" brzoskwinie spodem ciasta i dopiero wtedy kończymy przeplatać paski.
- Smarujemy ciasto francuskie mlekiem.
- Przekradamy na blachę, następnie wkładamy do piekarnika (tryb termoobieg) i pieczemy około 20 minut.
- Gotowe ciasto obsypujemy cukrem pudrem.
To na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie... mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je na słodko - w każdej postaci.
Za to na wytrawnie może dla mnie nie istnieć...