niedziela, 1 lipca 2012

Ciasto ze słonecznikiem

Ciacho, które jest bardzo, bardzo słodkie, jednocześnie uzależnia;) Słonecznik karmelizowany w środku przyjemnie chrupie podczas konsumowania -jest to jedno z tych ciast które piekę na szczególne okazje;) A takowa była - ale o tym cicho sza :)



Składniki:
Na biszkopt:
  • jajka- 5 sztuk
  • mąka -1szklanka
  • cukier -1szklanka
  • ocet - 1łyżka
  • masło do smarowania blachy - 1 łyżka
  • bułka tarta do obsypania blachy- 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
Serce ciasta:
  • mleko skondensowane słodzone -2 puszki lub gotowa masa krówkowa
  • słonecznik - 600gramów
  • mleko -10 łyżek
  • cukier -10łyżek
  • masło-200 gram
  • masło - 400gram( do kajmaku)
  • Ciastka petitki duże -200 gramów
  • wódka - 1/2 szklanki
Polewa:
  • masło - 3/4 kostki
  • woda - 8 łyżek
  • cukier - 2 łyżki
  • kakao - 4 łyżki



Kajmak:
Mleko skondensowane wkładamy do garnka,zalewamy wodą, tak aby przykryło puszki i gotujemy klika godzin ( ja gotuje 5h) lub po prostu kupić gotową masę. Wole zrobić sama dzień wcześniej, moim zdaniem jest lepsza;)

Biszkopt:
Nastawiamy piekarnik na 180*C
Smarujemy blachę masłem i obsypujemy bułką tartą.
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski (nie może być metalowa)z żółtkami dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę  octu i mieszamy niemetalową rózgą lub po prostu drewnianą łyżką. 
Żółtka wyglądają jakby były ubijane mikserem.
 Następnie ubijamy białka  z cukrem,łączymy z żółtkami i dodajemy mąkę. Całość delikatnie mieszamy,przekładamy do wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blachę o wymiarach 26cmx36cm . Pieczemy na środkowej półce około 15-20 minut.

Serce ciasta: 
Do dużego garnka wlewamy mleko, następnie dodajemy cukier i masło - zgotowujemy, wrzucamy słonecznik. Mieszamy, aby cały słonecznik był pokryty "sosem" mleczno maślanym;)
Przekładamy na blachę najlepiej dużą którą mamy w zestawie w piekarniku. Wyrównujemy i zapiekamy aby się skarmelizował. Pieczemy około 20 min tut. W połowie pieczenia przemieszać musimy słonecznik.
W międzyczasie masę kajmakową przekładamy do dużego garnka, dodajemy masło i miksujemy, potem dodajemy do niego karmelizowany słonecznik mieszamy i wykładamy na ostudzony biszkopt.
Ciasteczka moczymy w wódce - na talerz wlewamy wódkę, wkładamy ciasto i po chwili układamy rzędami na masie kajmakowej.
Polewa:
Do rondla wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy masło i cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao. Mieszamy dosyć intensywnie gdy zgęstnieje przelewamy na ciacho.
Smacznego;)