środa, 15 sierpnia 2012

Plecionki z makiem

Wzięło mnie na pieczenie, idąc za ciosem kolejne buły -  plecione z makiem. Córka budzi się czując  zapach pieczywa który rozchodzi się rano w domu. Warto wstać wcześniej i przygotować ciepłe bułki na śniadanie. Gdy daje radę ciacho przerobić, to wkładam do maszynki do pieczenia chleba. Wyrabiam i piekę w piekarniku. Jeśli nie, ugniatam ręcznie. Przymierzam się do zrobienia zakwasu i upiec chleb, co z tego wyjdzie  - zobaczymy. Zastanawiam się gdzie trzymać zakwas przez dwa dni w 30-40 stopniach? Macie jakieś pomysły ?  W komentarzach chętnie przeczytam podpowiedzi, a teraz już zapraszam do wczytania si w przepis na w/w buły;)

Składniki:
  • 30g drożdży
  • 125 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 65g masła
  • 175ml letniego mleka
  • 4 łyżki mleka w proszku lub mąki ziemniaczanej (dodałam mleko)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 650 g mąki pszennej typ 405 plus do obsypania
  • żółtko
  • 8 łyżek maku do posypania
  • tłuszcz do blachy



 Wykonanie:
  1. Drożdże pokrusz, utrzyj  z cukrem i 125 ml letniej wody na gładką masę. 
  2. Pozostaw na 15 minut pod przykryciem.
  3. Masło roztop w letnim mleku, dodaj mleko w proszku (lub mąkę ziemniaczaną) sól i miód. 
  4. Mąkę przesiej do miski. 
  5. Zagniataj 10 minut z mlekiem i rozrobionymi drożdżami.
  6. Gdy będzie taka potrzeba dosyp odrobinę mąki. 
  7. Miskę obsyp mąką, ciasto formuj w kulę, włóż  do miski, przykryj i pozostaw na 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
  8. Blachę nasmaruj tłuszczem.
  9. Ciasto ponownie zagnieć, podziel na 8 równych części. 
  10. Z każdego kawałka zrób 3 wałki o długości ok. 13cm i zapleć w warkocz.
  11. Plecionki ułóż na blasze i pozostaw na 30 minut pod przykryciem aby podrosły. 
  12. Żółtko wymieszaj z odrobiną wody i posmaruj bułki, obsyp makiem. 
  13. Piekarnik nagrzej do 200*C, piecz bułki  20- 25 minut (na środku termoobieg 180*C)
 *Przepis zaczerpnięty z książki "Smakowite pieczywo" Kristiane Muller- Urban