Wzięło mnie na pieczenie, idąc za ciosem kolejne buły - plecione z makiem. Córka budzi się czując zapach pieczywa który rozchodzi się rano w domu. Warto wstać wcześniej i przygotować ciepłe bułki na śniadanie. Gdy daje radę ciacho przerobić, to wkładam do maszynki do pieczenia chleba. Wyrabiam i piekę w piekarniku. Jeśli nie, ugniatam ręcznie. Przymierzam się do zrobienia zakwasu i upiec chleb, co z tego wyjdzie - zobaczymy. Zastanawiam się gdzie trzymać zakwas przez dwa dni w 30-40 stopniach? Macie jakieś pomysły ? W komentarzach chętnie przeczytam podpowiedzi, a teraz już zapraszam do wczytania si w przepis na w/w buły;)
Składniki:
- 30g drożdży
- 125 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 65g masła
- 175ml letniego mleka
- 4 łyżki mleka w proszku lub mąki ziemniaczanej (dodałam mleko)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 650 g mąki pszennej typ 405 plus do obsypania
- żółtko
- 8 łyżek maku do posypania
- tłuszcz do blachy
Wykonanie:
- Drożdże pokrusz, utrzyj z cukrem i 125 ml letniej wody na gładką masę.
- Pozostaw na 15 minut pod przykryciem.
- Masło roztop w letnim mleku, dodaj mleko w proszku (lub mąkę ziemniaczaną) sól i miód.
- Mąkę przesiej do miski.
- Zagniataj 10 minut z mlekiem i rozrobionymi drożdżami.
- Gdy będzie taka potrzeba dosyp odrobinę mąki.
- Miskę obsyp mąką, ciasto formuj w kulę, włóż do miski, przykryj i pozostaw na 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Blachę nasmaruj tłuszczem.
- Ciasto ponownie zagnieć, podziel na 8 równych części.
- Z każdego kawałka zrób 3 wałki o długości ok. 13cm i zapleć w warkocz.
- Plecionki ułóż na blasze i pozostaw na 30 minut pod przykryciem aby podrosły.
- Żółtko wymieszaj z odrobiną wody i posmaruj bułki, obsyp makiem.
- Piekarnik nagrzej do 200*C, piecz bułki 20- 25 minut (na środku termoobieg 180*C)
Wyglądają przepysznie<3
OdpowiedzUsuńDziękuje;)
UsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńWspaniale jest jeść własne pieczywo.
oj wspaniale;)
Usuńpięknie wyglądają, nie ma to jak domowe pieczywo! :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze domowe!
Usuńu mnie w upalny dzień jest temperatura około 40 stopni luźno... czekam na przepis na taki chlebek bo sama bym chętnie sobie upiekła raz na jakiś czas ;)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne te plecionki!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i smak na pewno pyszny!
Buziaki ;*
Bardzo apetyczny i bardzo smaczny wygląd - aż chce się je schrupać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam zrobić;) będzie co chrupać
Usuń