Ci, którzy śledzą mojego fanpeag'a wiedzą, że postanowiłam upiec chleb na zakwasie. Zakwas zrobiony samodzielnie, przeżył i dalej stoi w lodówce dokarmiany i czeka na kolejne jego spożytkowanie. Chleb wyszedł smaczny, choć następnym razem wprowadzę kilka zmian. Na pewno podzielę ciasto na dwie części i upiekę mniejsze bochenki, dzięki czemu łatwiej będzie go pokroić.
Zaczynamy od zakwasu.
Składniki:
- mąka żytnia 250g
- woda 250ml (temp 40*C)
- maślanka serwatka, lub sok z kwaszonej kapusty - 1 łyżka
Wykonanie:
Składniki mieszamy razem w słoiku, pozostawiamy na 2, 3 dni pod przykryciem z gazy, ścierki, płótna - nie zakręcać.Po tym czasie mamy zakwas gotowy.
Ubieramy tyle zakwasu ile potrzebujemy, potem dosypujemy mąki 2, 3 łyżki, dolewamy wody 2-3 łyżki, jeśli chcemy, aby stał około tygodnia trzymamy w lodówce. Potem znowu dodajemy mąki i wstawiamy do lodówki.
Zakwas dnia pierwszego |
Zakwas dnia trzeciego |
Użyłam tego właśnie zakwasu i upiekłam na "nim" chleb pszenno żytni. Korzystałam z przepisu zamieszono w książce "Smakowite Pieczywo" Kristine Muller - Urban, o której niebawem wam napisze klika słów.
Składniki:
Poprzedniego dnia:- 300g zakwasu chlebowego
- 600g mąki pszennej(typ 550)
- 400g mąki żytniej (typ997)
- 2 łyżki soli
- 42g drożdży spożywczych
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- mąka do obsypania
- tłuszcz do blachy
Wykonanie:
1. Gdy macie zakwas w lodówce, wyciągnijcie, aby nabrał temperatury pokojowej.2. Mieszamy oba rodzaje mąki ( najlepiej w misce) dolewamy 400ml gorącej wody, mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem.
3. Sparzoną i grudkowatą odstawiamy i studzimy do temp pokojowej.
Sparzona i grudkowata mąka |
4. Drożdże kruszymy, ucieramy z cukrem, dodajemy 100ml letniej wody i mieszamy na gładką masę.
5. Zakwas zagniatamy ze sparzoną mąką, dolewamy rozczyn, dodajemy sól i zagniatamy ciasto minimum 10 minut.
6. Podczas zagniatania dosypujemy tyle mąki pszennej lub żytniej, aby ciasto się praktycznie nie kleiło, ale ma pozostać elastyczne i miękkie.
7. Ciasto formujemy w kulę i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 12h w temperaturze pokojowej.
Ciasto przed wyrośnięciem |
Po 12h rośnięcia;) |
8. Blachę natłuścić.
9. Ciasto chwilę zagniatamy, formujemy okrągły bochenek i kładziemy na blachę.
10. Wokół niego zapinamy obręcz tortownicy (tutaj na zdjęciu będzie widoczna większa, taką pozostawcie, zmieniłam na mniejszą i to był błąd - chleb upiekł się w formie ciasta)
11. Wilgotnymi rękoma wygładzamy powierzchnię ciasta.
12. Ostawiamy na godzinę, pod przykryciem, aby podrosło ciasto.
13. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 250*C lub 230*C jeśli pieczecie na środkowej półce z termoobiegiem, przez 10 minut.
14. Następnie na blachę wlewamy 40ml wody zmniejszamy temperaturę do 200*C lub 180*C i pieczemy około 50 - 55 minut.
ciasto w większej obręczy |
ciasto w obręczy mniejszej - tak nie robimy |
Dziesięć minut przed końcem pieczenia zagotowujemy 200ml wody,dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody, całość łączymy na gładką masę. Mieszaniną smarujemy jeszcze gorący chleb. Chleb odstawiamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Chleb jest smaczny
Wygląda super! Muszę koniecznie zrobić sobie zakwas. Nie wygląda na skomplikowany;) zobaczymy jak mi pójdzie.
OdpowiedzUsuńPowodzenia:)
UsuńŚwietny przepis na zakwas. Na pewno wypróbuję! Chlebek wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje;) i powodzenia;)
Usuńjaki to chleb na zakwasie jak w składnikach są drożdże !!!!!bez sensu...
OdpowiedzUsuńzakwas jest kilkudniowy wiec wspomagają go drożdże;)
Usuńskoro zakwas jest gotowy to nie powinno byc zadnych wspomagaczy ( drozdzy )i zakwas lepiej robic bez zadnej serwatki czy soku z kapusty ! tylko sama maka i woda i - CZAS. I Najlepiej 5 dni,co dzien dosypywac 50-100 g maki i tylez samo ml cieplej ( 30-40*C ) wody i odtsawiac w cieple miejsce, Po 24godzto samo i tak przez 4-5 dni a 5 dnia mozna piec chelebek.
OdpowiedzUsuńI robic zakwas w sloiku, przykryc sciereczka
Dokładnie tak :-). Chleb na zakwasie z drożdżami to jak np. szynka z indyka ;-). Ja zacząłem przygodę z chlebem jakieś 3 miesiące temu, nie bez obaw. Mój zakwas ma już właśnie 3 miesiące i nigdy nie dodałem jeszcze grama drożdży do ciasta. Po to jest zakwas, żeby nie dodawać drożdży. To już któryś przepis w którym ciasto robi się bezpośrednio z zakwasu, a powinno się najpierw zrobić zaczyn. Dopiero z 20-22 godzinnego zaczynu robimy ciasto i zostawiany do rośnięcia. Chleb rośnie powoli, najczęściej całą noc, ale jest rewelacyjny :-).
OdpowiedzUsuń30 dkg zakwasu na 1 kg mąki?Czy to nie za dużo?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest 300g i tyle użyłam;) Ponownie sprawdziłam i tak powinno być. Piekłam chleb i wyszedł smaczny;)
Usuń