czwartek, 1 listopada 2012

Kurczak w sosie pomidorowym

Piersi z kurczaka smażone z papryką cebulą, duszony z przecierem pomidorowym. Do tego mieszana ulubionych ziół plus makaron, pełnia szczęścia;) Obiad na szybko, sprawdzony sposób na smaczne danie. Polecam.


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryk zielonej
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
Dodatkowo:
  •  Makaron  



 Wykonanie:

  1. Mięso z kurczaka płuczemy, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia.
  2. Następnie kroimy w  kostkę. 
  3. Paprykę zieloną i czerwoną przecinamy wzdłuż, usuwamy gniada nasienne, kroimy (połówki) w kostkę. 
  4. Cebulę obieramy z łupin, także kroimy w kostkę.
  5.  Na rozgrzanej patelni topimy masło, gdy będzie płynne wkładamy pokrojoną wcześniej cebulę i paprykę. 
  6. Podsmażamy chwile, następnie wrzucamy piersi z kurczaka, podsmażamy z każdej strony. Gdy kurczak będzie rumiany zalewamy całość wodą (tyle, aby przykryło całość) dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy, dusimy około 5 minut. 
  7. Redukujemy sos, aby zgęstniał i miał odpowiednią konsystencję. 
  8. W międzyczasie gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu (wybrałam rurki). Możecie podać także z ryżem, jeśli lubicie;)


 Smaczego