Ziąb na zewnątrz brrrr. Na rozgrzanie proponuję fasolkę po bretońsku;). Lubię ją robić dzień wcześniej, mam wrażenie, iż następnego dnia jest jeszcze lepsza. Do tego po długim dniu po za domem wystarczy podgrzać i mamy gotowe danie;)
Składniki:
- 500g fasoli "Jaś"
- 300g kiełbasy lub boczku
- cebula duża
- słoiczek małego przecieru pomidorowego
- sol, pieprz do smaku
- łyżka oleju do smażenia
- 2 listki laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- łyżka mąki pszennej
- ok szklanki wody
Wykonanie:
Fasole wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, gdy włożymy rękę dotykając fasoli woda powinna być niej więcej na wysokości połowy naszej dłoni. Pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia gotujemy fasolę w tej wodzie której się moczyła.
Gotujemy około 2 godzin. W połowie gotowania przygotowujemy resztę składników.
Kiełbasę lub boczek kroimy w paski lub kostkę, cebulę w pióra lub kostkę wszystko zależy jaką lubicie konsystencje. Podsmażamy jednocześnie kiełbasę lub boczek z cebulą na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Gdy cebula się zarumieni, zalewamy całość wodą,dodajemy ziele i liść laurowy, przykrywamy, chwilę dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy, ponownie dusimy około 10 minut. Zagęszczamy sos mieszaniną zimnej wody z mąką ( do szklanki wsypujemy czubatą łyżkę maki, zalewamy wodą, mieszamy) Wlewamy ciągle mieszając do gotującego się sosu. Fasolę odcedzamy, przekładamy do sosu, jeszcze 2 -3 minutki gotujemy mieszając,aby fasolę dokładnie pokrył cały sos. Podajemy gorące najlepiej z pieczywem.
pychota, którą każdy zna:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! i dosyć często robię, to takie uniwersalne danie, każdemu smakuje :)
OdpowiedzUsuńTeż kocham gotować. Ale po moim ostatnim incydencie w kuchni, wolę na razie zostawić to bardziej doświadczonym kucharzom ; )
OdpowiedzUsuń_________
Jeśli lubisz w jesienne wieczory poczytać, zapraszam.
http://rozdarteuczucia.blogspot.com/
Przepis ok.lecz proponuje aby nie zagęszczać mąką gdyż fasola ma w sobie mączke więc prosze troche fasoli rozetrzeć.
OdpowiedzUsuńFasolka po bretońsku to powinna być obowiązkowa pozycja kulinarna w każdej kuchni.
OdpowiedzUsuń